Składniki:
- filet z indyka podzielony na kotleciki
- tyle słupków sera żółtego, sera fety i czerwonej papryki, ile kotlecików z indyka
- masło
- przyprawy
- mąka, bułka tarta i jajko do panierowania
- pieprz, sól
Kotleciki z piersi indyka delikatnie rozbić (nie mogą być za grube). Oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kotlecik położyć słupek sera żółtego, sera fety i paprykę. Można też położyć kawałeczek masła.
Tak przygotowanego kotlecika ściśle zawinąć w roladkę tak, aby nadzienie z każdej strony było zabezpieczone mięsem. Aby mieć pewność, że roladki nie rozwalą się w dalszej obróbce, dobrze jest je "zszyć" szpilkami do mięsa lub wykałaczkami.
Roladki panierować w mące, jajku i bułce (można też przygotować wersję bez panierki). Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor (nie muszą być bardzo przypieczone, bo będą dopiekać się jeszcze w piekarniku). Usmażone roladki włożyć do cieniutko wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik na 180 stopni. Od momentu, kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę piec roladki około 15-20 minut. Można przez pierwsze 10 minut piec pod przykryciem, a potem naczynie odkryć.
ależ apetyczne przysmaki proponujesz:)
OdpowiedzUsuńSuper danie.i pewnie też tak smakuje.
OdpowiedzUsuńwłaśnie jutro będę je robił na kolacyjkę,pewnie będą pyszne
OdpowiedzUsuń