niedziela, 23 grudnia 2012

Roladki z indyka

Pyszne roladki z fetą, serem żółtym i papryką.


Składniki:
  • filet z indyka podzielony na kotleciki
  • tyle słupków sera żółtego, sera fety i czerwonej papryki, ile kotlecików z indyka
  • masło
  • przyprawy
  • mąka, bułka tarta i jajko do panierowania
  • pieprz, sól

Kotleciki z piersi indyka delikatnie rozbić (nie mogą być za grube). Oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kotlecik położyć słupek sera żółtego, sera fety i paprykę. Można też położyć kawałeczek masła.



Tak przygotowanego kotlecika ściśle zawinąć w roladkę tak, aby nadzienie z każdej strony było zabezpieczone mięsem. Aby mieć pewność, że roladki nie rozwalą się w dalszej obróbce, dobrze jest je "zszyć" szpilkami do mięsa lub wykałaczkami.


Roladki panierować w mące, jajku i bułce (można też przygotować wersję bez panierki). Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor (nie muszą być bardzo przypieczone, bo będą dopiekać się jeszcze w piekarniku). Usmażone roladki włożyć do cieniutko wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik na 180 stopni. Od momentu, kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę piec roladki około 15-20 minut. Można przez pierwsze 10 minut piec pod przykryciem, a potem naczynie odkryć.

3 komentarze:

  1. Super danie.i pewnie też tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie jutro będę je robił na kolacyjkę,pewnie będą pyszne

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...