piątek, 14 grudnia 2012

Ziołowe bagietki

Ostatnio jestem zauroczona przepisami z rosyjskiego bloga kulinarnego Alii. W najbliższym czasie zamierzam wypróbować kilka z nich. Znalazłam tam m.in. świetny przepis na bagietki, który nieco zmodyfikowałam. Co prawda trzeba się napracować przy wyrabianiu ciasta, ale naprawdę warto -  te bagietki są niepowtarzalne... Oczywiście można wykonać w wersji bez ziół:)



Składniki (na 4 bagietki):
  • 500g mąki pszennej chlebowej
  • 10g świeżych drożdży 
  • 350g wody
  • łyżka zarodków pszennych
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka oregano
  • pół łyżeczki przyprawy do grzanek złocistych (z Kamisa)
  • 1/4 łyżeczki miodu lub cukru

Drożdże, miód (lub cukier) rozpuścić w części wody, dodać kilka łyżek mąki i zrobić zaczyn. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę, sól, zarodki i zioła wymieszać w misce. Dodać pozostałą część wody, oliwę i zaczyn. Wymieszać łyżką. Kiedy mieszanie łyżką zacznie być trudne, wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć wyrabiać. Ciasto będzie luźne, początkowo lepi się do rąk, ale nie powinno się go podsypywać mąką. Po około 5 min. wyrabiania stanie się mniej lepiące i bardziej elastyczne. Od tego momentu wyrabiać jeszcze ok. 5-8min. 

Ciasto w czasie wyrabiania

Wyrobione ciasto wyłożyć do obsypanej mąką miski. Przykryć lnianą ściereczką. Ostawiać do wyrastania na ok. 1 - 1.5 godziny.

Wyrośnięte ciasto

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulkę. Każdą kulkę rozpłaszczyć, nadać owalny kształt i uformować bagietkę (sposób formowania bagietek został dokładnie przedstawiony na fotografiach na blogu Alii). Bagietki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45min.

Ja zrobiłam dwie zwykłe bagietki i dwie bagietki w kształcie kłosa (epi). Aby wykonać bagietkę w kształcie kłosa, należy ok.10-15 min przed włożeniem bagietek do pieca, a więc już na podrośniętej bagietce dokonać nacięć nożyczkami (pod kątem 45 stopni), rozchylając powstałe "listki" w przeciwne strony (sposób wykonania widoczny na fotografiach na blogu Alii).

Wyrośnięte bagietki posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (termoobieg), piec ok. 10-12min.





1 komentarz:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...