Składniki (na 2 porcje):
- ok. 3 plastrów schabu
- 5-6 średnich ziemniaków
- średnia marchewka
- cebula czerwona
- kilka ząbków czosnku w łupinkach
- kawałek pora
- mozzarella (kulka ok. 125g)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 listki laurowe
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropel soku z cytryny
- łyżeczka startej skórki z mandarynki
- sok z połowy mandarynki
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżka ketchupu
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1/2 łyżeczki musztardy
- kilka kropel sosu chilli
- szczypta mielonego kminku
- szczypta pieprzu cayenne (w ostrzejszej wersji daję więcej)
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta oregano
Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić np. w niedużą kostkę. Wrzucić do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną (niezbyt drobno) cebulę, pora, klika umytych ząbków czosnku w łupinkach (przed zjedzeniem trzeba pamiętać, aby je obrać:)), listka laurowe. Oprószyć solą i pieprzem dodać 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać.
Na warzywa wyłożyć zamarynowany schab. Nadmiar marynaty można wcześniej wymieszać z warzywami.
Naczynie żaroodporne przykryć. Zapiekać w temp. ok. 180st. przez ok. 60-75 min. (aż warzywa i mięso będą miękkie). Przed końcem pieczenia naczynie żaroodporne odkryć, schab i warzywa przemieszać, wyłożyć na nie pokrojoną mozzarellę i zapiekać w odkrytym naczyniu ok. 10 min.Przed podaniem można posypać ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skomentuj!