wtorek, 11 grudnia 2012

Schabik na warzywach z mandarynkową nutą

Sposób na szybki obiad. Dodatek mandarynki wprowadza do zwykłego dania niezwykłą nutę. Danie z naczynia żaroodpornego.




Składniki (na 2 porcje):

  • ok. 3 plastrów schabu
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • średnia marchewka
  • cebula czerwona
  • kilka ząbków czosnku w łupinkach
  • kawałek pora
  • mozzarella (kulka ok. 125g)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 listki laurowe
Składniki na marynatę:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżeczka startej skórki z mandarynki
  • sok z połowy mandarynki
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka ketchupu
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • kilka kropel sosu chilli
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta pieprzu cayenne (w ostrzejszej wersji daję więcej)
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta oregano
Składniki marynaty wymieszać. Schab pokroić w sporą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z marynatą. Odstawić - najlepiej na kilka godzin.

Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić np. w niedużą kostkę. Wrzucić do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną (niezbyt drobno) cebulę, pora, klika umytych ząbków czosnku w łupinkach (przed zjedzeniem trzeba pamiętać, aby je obrać:)), listka laurowe. Oprószyć solą i pieprzem dodać 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać.

Na warzywa wyłożyć zamarynowany schab. Nadmiar marynaty można wcześniej wymieszać z warzywami.


Naczynie żaroodporne przykryć. Zapiekać w temp. ok. 180st. przez ok. 60-75 min. (aż warzywa i mięso będą miękkie). Przed końcem pieczenia naczynie żaroodporne odkryć, schab i warzywa przemieszać, wyłożyć na nie pokrojoną mozzarellę i zapiekać w odkrytym naczyniu ok. 10 min.Przed podaniem można posypać ziołami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...