Składniki (na ok. 35 ciasteczek):
- 200g miękkiego masła
- 80g cukru
- 1 jajko
- 280g mąki
- 50g wiórków kokosowych (do środka ciasteczek)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta kardamonu
- 50 g wiórków kokosowych (do obtoczenia ciastek)
Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Składniki suche dokładnie wymieszać w misce, po czym stopniowo dodawać je do masy maślano-jajecznej. Masę miksować (na końcu lepiej dobrze wymieszać łyżką lub zagnieść rękami) do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przykryć folią i włożyć na godzinę do lodówki (ja dałam na 20 min. do zamrażarki).
Po tym czasie masę wyjąć z lodówki i podzielić na pięć równych części. Każdą część walcować na oprószonej mąką stolnicy, tak aby powstał wałeczek o mniej więcej centymetrowej średnicy. Każdy wałeczek podzielić na 10 równych części (podzieliłam każdy wałeczek na na 7 części i ciasteczka wyszły troszkę większe).
Na talerz wysypać 50g wiórków kokosowych i obtoczyć w nich każde ciasteczko (na ostatnie kilka ciastek brakło mi kokosu i obtoczyłam je w sezamie - wyszły równie smaczne). Ciasteczka poukładać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Włożyć do piekarnika (nagrzanego do 180stopni), piec ok. 12-15 minut.
Rewelacyjne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń