sobota, 29 grudnia 2012

Rurki z kremem

Taka mała odskocznia od ciasta. Ładnie wyglądają i wspaniale smakują.



Składniki (na ok. 40 rurek):
  • 500g mąki pszennej 
  • 250g gęstej śmietany
  • 250g margaryny lub miękkiego masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • białko do smarowania
  • cukier na posypkę

Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, połączyć z margaryną i śmietaną. Zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki. 

Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na kilka porcji, każdą porcję wywałkować (dość cienko), pokroić w długie paski o ok. 1,5cm szerokości. Pasek nawijać spiralnie na foremki do rurek wysmarowane wcześniej masłem. Paski ciasta nawinięte na rurkę powinny na siebie nachodzić. Najlepiej nawijać zaczynając od węższej strony rurki.

Wierzch każdej nawiniętej rurki posmarować białkiem i tą stroną obtoczyć w cukrze wysypanym na talerzyk (pamiętajmy, że posypka z cukru i białka ma być tylko z jednej strony - inaczej cukier by się przypalił).
Takie rurki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jedną blachę wejdzie ok. 20 rurek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. W tej temperaturze trzymamy ok 4 minut (rurki zrobią się wtedy lekko matowe) i zmniejszamy temperaturę do 180-190 stopni. W takiej temperaturze pieczemy ok 15-10 minut. 

Wystudzone rurki nadziewamy dowolnym kremem (oczywiście od szerszej strony) przy pomocy szprycy lub cienkiego noża. Ja zwykle połowę rurek nadziewam kremem z kaszy manny a drugą połowę bitą śmietaną.


Krem z kaszy manny:
  • 0.5 litra mleka
  • ok 5 łyżek kaszy manny
  • pół laski wanilii
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 180-200g masła

1 i 1/3 szklanki mleka wlać do garnka, wsypać cukier, ziarnka wanilii i laski wanilii, zagotować. W tym czasie żółtko zmiksować z pozostałym, zimnym mlekiem i kaszą manną. Mleko połączone z żółtkiem i kaszą manną wlać do gotującego się mleka (z którego wcześniej wyjęliśmy laski wanilii). Zagotować, cały czas mieszając. Wystudzić. Masło chwilę utrzeć. Miksując stopniowo dodawać do niego wystudzony krem.
Taka ilość kremu wystarczy na napełnienie ok. 20-25 rurek.


Krem z bitej śmietany:
  • ok. 300-400 ml śmietany kremówki 30%
  • cukier waniliowy
  • łyżka cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietanę miksować z cukrem z cukrem waniliowym aż do uzyskania bitej śmietany.
Ta ilość śmietany wystarczy na wypełnienie ok. 15-20 rurek.

Osobiście wolę rurki z bitą śmietaną. Jeśli wszystkich rurek nie zjemy jednego dnia, lepiej jest napełniać rurki kremem na bieżąco przed zjedzeniem, niż długo przechowywać je już napełnione kremem.


8 komentarzy:

  1. pięknie wyglądają, a nie tylko ładnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  3. też ostatnio rurki robiłam :) Twoje wyglądają super ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz czuje je w ustach i na podniebieniu, pycha, piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rurki z kremem, muszę wreszcie zakupić sprzęt do rurek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do upieczenia! Robi się je naprawdę bezproblemowo!:)

      Usuń
  6. Czasami wpadam po nie do piekarni po pracy :). Teraz zrobię sobie sama na zapas ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam :) Są obłędne i pięknie wyglądają. Narobiłaś mi smaka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...