czwartek, 26 lutego 2015

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Fajnie wygląda i robi się ją bardzo łatwo! Podany na ciepło (np. z dodatkiem sosu czosnkowego) zachwyca gości :) Na zimno będzie świetnie zastąpi wędlinę na kanapkach. Przepis zaczerpnęłam z bloga Impresja Smaku.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 37-40 g sera żółtego
  • 1 łyżka kaszy manny 
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy do pieczarek, np. pieprz, sól, pieprz ziołowy
  • przyprawy do mięsa, np. pieprz cayenne, sól, papryka słodka, liście suszonej kolendry*
  • kawałek czerwonej papryki

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka roztrzepać, dodać majonez, łyżkę kaszy manny i starty żółty ser. Największą płaską blachę (z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę jajeczną wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 min (należy pilnować, żeby nie przypiekła się za bardzo). Czas pieczenia zależy od wielu czynników, dlatego trzeba uważać, aby nie przesuszył się i nie popękał, ale jednocześnie był upieczony. Gotowy "omlet" wystudzić i zdjąć z niego delikatnie papier. 

Pieczarki pokroić, przyprawić i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju (tak, aby nadmiar wody odparował). Mięso podzielić na niezbyt grube (ok 1 cm grubości) kotleciki, delikatnie rozbić tłuczkiem i przyprawić.

Na upieczony "omlet" serowy wyłożyć surowe, przyprawione mięso. Powinno zajmować całą powierzchnię - dobrze jest jednak zostawić ok. 3 cm wolnego miejsca od krawędzi "omletu". Na mięso wyłożyć pieczarki, a na pieczarki, przez całą długość rolady poukładać kilka słupków czerwonej papryki.

Roladę ostrożnie, ściśle zwijamy, następnie owijamy ją w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 min. Po wyjęciu z piekarnika chwilę pozostawiamy w folii, aby rolada wchłonęła "soki", następnie odwijamy, kroimy w plastry i podajemy na ciepło.

*Liście suszonej kolendry są dostępne w sklepie Skworcu


14 komentarzy:

  1. solidna rolada, bardzo fajny przepis :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekrój wygląda bardzo zachęcająco :) Pieczarki są tutaj fajnym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna rolada z pysznym farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja przepis mam od mamy na podobną i też jest ulubioną w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda doskonale, pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna roladka. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na sam widok zdjęcia ślinka cieknie. To jest chyba to czego szukałam na niedzielny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A co z kaszą manną dodajemy do omletu czy do farszu?

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...