piątek, 13 lutego 2015

Razowe bułki z płatkami ryżowymi i słonecznikiem

Kolejne eksperymentalne bułeczki - tym razem z płatkami ryżowymi i słonecznikiem. Idealne na śniadanie!


Składniki:
  • 3 czubate łyżki błyskawicznych płatków ryżowych Kupiec
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 100 ml wrzącej wody
  • 210 g mąki pszennej razowej
  • 290 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml letniego mleka
  • 40 ml letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej
  • 1 łyżka oleju
  • białko do posmarowania
  • słonecznik do posypania


Do miseczki wsypać płatki ryżowe, słonecznik i sól morską (może być gruboziarnista), dodać 100 ml wrzącej wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Do miski przesiać mąki, dodać łyżkę kawy zbożowej, olej wodę, drożdże rozpuszczone w mleku oraz namoczone płatki ze słonecznikiem (razem z wodą, której nie wchłonęły). Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godz do wyrośnięcia. 

Następnie podzielić na ok. 11 części i z każdej uformować owalną bułeczkę. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczyć ręką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie w każdej bułce zrobić mocny "przedziałek" np. trzonkiem drewnianej łyżki. Bułki posmarować białkiem i posypać słonecznikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec w tej temperaturze 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 10 min.


Już niedługo zaprezentuję kolejny przepis - tym razem z wykorzystaniem chrupiących podpłomyków Kupiec :)

http://www.kupiec.pl/







10 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z tym dodatkiem płatków ryżowych. Bardzo lubie takie wykorzystywanie nieoczywistych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe:) Uwielbiam domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszamałabym taką bułeczkę :) z dobrym masełkiem....mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułki wyszły rewelacyjne. Wyglądają pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne bułki, zauważyłem, że z dodatkiem kawy zbożowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja akurat jestem w posiadaniu takich płatków ryżowych, nie wiedziałam że można z nich zrobić bułki :D Świetny przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcialam wykorzystac te skladniki, ktore mam akurat w domu, wiec moj przepis byl troche inny. Zamiast maki pszennej razowej - pszenna pelnoziarnista graham 1850, zamiast pszennej chlebowej - pszenna typ 550. Nie mialam platkow ryzowych, ale owsiane zmielone, ale nie calkowicie. Slonecznika tez nie mialam, dalam 2 lyzki mieszanki siemienia lnianego i sezamu. Bulki wyszly smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...