Kolejne eksperymentalne bułeczki - tym razem z płatkami ryżowymi i słonecznikiem. Idealne na śniadanie!
Składniki:
- 3 czubate łyżki błyskawicznych płatków ryżowych Kupiec
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 100 ml wrzącej wody
- 210 g mąki pszennej razowej
- 290 g mąki pszennej chlebowej
- 200 ml letniego mleka
- 40 ml letniej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej
- 1 łyżka oleju
- białko do posmarowania
- słonecznik do posypania
Do miseczki wsypać płatki ryżowe, słonecznik i sól morską (może być gruboziarnista), dodać 100 ml wrzącej wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Do miski przesiać mąki, dodać łyżkę kawy zbożowej, olej wodę, drożdże rozpuszczone w mleku oraz namoczone płatki ze słonecznikiem (razem z wodą, której nie wchłonęły). Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Następnie podzielić na ok. 11 części i z każdej uformować owalną bułeczkę. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczyć ręką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie w każdej bułce zrobić mocny "przedziałek" np. trzonkiem drewnianej łyżki. Bułki posmarować białkiem i posypać słonecznikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec w tej temperaturze 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 10 min.
Już niedługo zaprezentuję kolejny przepis - tym razem z wykorzystaniem chrupiących podpłomyków Kupiec :)
Ciekawy pomysł z tym dodatkiem płatków ryżowych. Bardzo lubie takie wykorzystywanie nieoczywistych składników :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe:) Uwielbiam domowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuńwszamałabym taką bułeczkę :) z dobrym masełkiem....mmmm...
OdpowiedzUsuńBułki wyszły rewelacyjne. Wyglądają pysznie;)
OdpowiedzUsuńFajne bułki, zauważyłem, że z dodatkiem kawy zbożowej :)
OdpowiedzUsuńA ja akurat jestem w posiadaniu takich płatków ryżowych, nie wiedziałam że można z nich zrobić bułki :D Świetny przepis :))
OdpowiedzUsuńAch te domowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńPiękne buły :D
OdpowiedzUsuńBoskie bułki :)
OdpowiedzUsuńChcialam wykorzystac te skladniki, ktore mam akurat w domu, wiec moj przepis byl troche inny. Zamiast maki pszennej razowej - pszenna pelnoziarnista graham 1850, zamiast pszennej chlebowej - pszenna typ 550. Nie mialam platkow ryzowych, ale owsiane zmielone, ale nie calkowicie. Slonecznika tez nie mialam, dalam 2 lyzki mieszanki siemienia lnianego i sezamu. Bulki wyszly smaczne!
OdpowiedzUsuń