Z powodzeniem można nim zastąpić mleko krowie lub jogurt naturalny np. w koktajlach owocowych. Przepis pochodzi z książki "Jedz pysznie bez pszenicy".
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (użyłam kaszy Kupiec)
- 250 ml wody (np. mineralnej niegazowanej) do gotowania
- szczypta soli morskiej
- łyżka płynnego miodu lub syropu z agawy
- 3 łyżki namoczonych kilka godzin wcześniej ziaren sezamu (można zamienić na namoczone ziarna słonecznika lub orzechy)
- 250 ml ciepłej wody (mineralnej lub zwykłej przegotowanej) do miksowania
Kaszę wsypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Przesypać do garnka, dodać szczyptę soli morskiej, zalać 250 ml wody. Zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min (w tym czasie kasza wchłonie wodę).
Do wystudzonej kaszy dodać łyżkę miodu, namoczone odcedzone ziarna sezamu i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować przy pomocy ręcznego blendera (ok. 4 min na wysokich obrotach). Tak uzyskane mleko można odsączyć na sitku z gazą, ale nie jest to konieczne (ja go nie odcedzałam). Nieodsączone mleko jest dość gęste i treściwe.
Dobra alternatywa do spożycia kaszy w innej postaci:)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób, ale nie dla mnie. Mleko jedynie zimne i bez niczego ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kaszę :) muszę,, zmajstrować,, takie mleko ;) strasznie ciekawam jego smaku....
OdpowiedzUsuńmleka jaglanego jeszcze nie piłam, świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, nawet nie przypuszczałam, że to takie łatwe ;)
OdpowiedzUsuńMa dość ciekawy smak.Coś innego ale równie dobre;)
OdpowiedzUsuń