Pyszne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku... Tradycyjny przepis na oponki zmodyfikowałam tak, aby odpowiadał ilość twarogu, który akurat miałam w lodówce. Zastąpiłam również śmietanę greckim jogurtem.
Składniki:
- 340 g mąki tortowej
- 300-310g twarogu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczeni
- 1 łyżka wódki
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Twaróg zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajko, żółtko, jogurt, wódkę i cukier i wymieszać z twarogiem. Dodać przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać i zagnieść ciasto. W miarę potrzeby w czasie zagniatania ciasto można delikatnie podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać oponki (duże kółko - szklanką, a małe - kieliszkiem).
Olej wlać do rondelka lub głębokiej patelni (ilość oleju zależy od wielkości naczynia, powinien tworzyć min. 2 centymetrową warstwę). Na rozgrzanym oleju smażyć oponki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Prezentuję się pięknie! Ja miałam zamiar zrobić takie na tłusty czwartek, ale teraz zrobiłaś mi takiego smaka, że już na pewno je zrobię :D
OdpowiedzUsuńnie pogardziłabym półmiskiem takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńno, mogą być dwa ;)
Bardzo je lubię :) Pięknie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłyśmy, a z twarogiem brzmią świetnie :D
OdpowiedzUsuńMiałam piec pączki, miałam piec faworki, ale ciągle brakuje mi czasu, a teraz przypomniałaś mi, że nie upiekłam też oponek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńpiękne CI wyszły! u mnie też oponki na Tłusty Czwartek :-))
OdpowiedzUsuńPyszne:)jedną podkradam:)
OdpowiedzUsuń