środa, 25 lutego 2015

Kanapeczki na polencie z fasolką i kurczakiem

Małe, zgrabne i niecodzienne :) Z podanej ilości składników wyjdzie ich sporo - wystarczająco, żeby poczęstować gości :)


Polenta:
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki (lub inne, ulubione przyprawy).

Kaszkę przesypać do miseczki, dodać 1/2 szklanki wody i wymieszać. Pozostałą wodę zagotować. Dodać do niej sól, przyprawy oraz kaszkę. Mieszać cały czas aż do zagotowania. Następnie zmniejszyć gaz i nadal mieszając gotować ( bez przykrywki) ok 15 min lub zgodnie z zaleceniami, podanymi na opakowaniu. Ugotowaną, gorącą kaszkę przełożyć do kwadratowej foremki i wyrównać powierzchnię, tak aby powstała spójna warstwa (ok. 1-2 cm grubości). Można również wyłożyć kaszkę na folię spożywczą, przy jej pomocy uformować wałeczek o dowolnej średnicy i pozostawić go owiniętego w folii. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Fasola:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • pęczek dymki
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy*
*użyłam musztardy Kieleckiej

Fasolkę odsączyć z zalewy, opłukać czystą wodą, przełożyć do miski. Cebulę i dymkę drobno posiekać, dodać do fasoli. W osobnej miseczce wymieszać olej, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Tak otrzymany sos wymieszać z fasolą i odstawić na min. 1 godzinę.

Dodatkowo:
  • ugotowana lub upieczona w całości pierś z kurczaka pokrojona na plasterki
  • majonez i musztarda do dekoracji**
  • olej do podpieczenia polenty
**użyłam musztardy Kieleckiej i majonezu Kieleckiego

Zimną polentę pokroić - jeśli wyłożyliśmy ją do kwadratowej foremki, to na kwadraty, a jeśli formowaliśmy walec, to na plastry o ok. 1-1,5 cm grubości. Każdy plaster posmarować z dwóch stron odrobiną oleju i podpiec na suchej patelni.

Na każdy kawałek podpieczonej polenty nakładamy porcję fasolki. Na fasolkę kładziemy plasterek upieczonej piersi z kurczaka i dekorujemy majonezem i musztardą.

 

2 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...