Małe, zgrabne i niecodzienne :) Z podanej ilości składników wyjdzie ich sporo - wystarczająco, żeby poczęstować gości :)
Polenta:
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki (lub inne, ulubione przyprawy).
Kaszkę przesypać do miseczki, dodać 1/2 szklanki wody i wymieszać. Pozostałą wodę zagotować. Dodać do niej sól, przyprawy oraz kaszkę. Mieszać cały czas aż do zagotowania. Następnie zmniejszyć gaz i nadal mieszając gotować ( bez przykrywki) ok 15 min lub zgodnie z zaleceniami, podanymi na opakowaniu. Ugotowaną, gorącą kaszkę przełożyć do kwadratowej foremki i wyrównać powierzchnię, tak aby powstała spójna warstwa (ok. 1-2 cm grubości). Można również wyłożyć kaszkę na folię spożywczą, przy jej pomocy uformować wałeczek o dowolnej średnicy i pozostawić go owiniętego w folii. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Fasola:
- puszka czerwonej fasoli
- 1 mała cebula
- pęczek dymki
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki dobrego oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy*
*użyłam musztardy Kieleckiej
Fasolkę odsączyć z zalewy, opłukać czystą wodą, przełożyć do miski. Cebulę i dymkę drobno posiekać, dodać do fasoli. W osobnej miseczce wymieszać olej, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Tak otrzymany sos wymieszać z fasolą i odstawić na min. 1 godzinę.
Dodatkowo:
- ugotowana lub upieczona w całości pierś z kurczaka pokrojona na plasterki
- majonez i musztarda do dekoracji**
- olej do podpieczenia polenty
**użyłam musztardy Kieleckiej i majonezu Kieleckiego
Zimną polentę pokroić - jeśli wyłożyliśmy ją do kwadratowej foremki, to na kwadraty, a jeśli formowaliśmy walec, to na plastry o ok. 1-1,5 cm grubości. Każdy plaster posmarować z dwóch stron odrobiną oleju i podpiec na suchej patelni.
Na każdy kawałek podpieczonej polenty nakładamy porcję fasolki. Na fasolkę kładziemy plasterek upieczonej piersi z kurczaka i dekorujemy majonezem i musztardą.
Świetne kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńDobre na imprezę:)
OdpowiedzUsuń