Pyszne, puszyste bułeczki z dodatkiem mąki razowej i zdrowych ziaren. Bardzo łatwe do przygotowania!
Składniki:
- 2 łyżki siemienia lnianego (dostępnego w sklepie Skworcu)
- 1 łyżeczka nasion chia (dostępnych w sklepie Skworcu)
- 3 łyżki wrzącej wody
- 340 g mąki pszennej (np. typ 650)
- 110 g mąki pszennej razowej
- 2 szczypty kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
- 18 g drożdży
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Siemię lniane i chia zalać 3 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać sól i kurkumę, wymieszać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do mąki. Do mąki dodać także olej oraz wystudzone ziarna. Wszystko wymieszać łyżką a następnie zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę. Bułki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu mąką i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie trzonkiem drewnianej łyżki lub innym tępym "narzędziem" zrobić w każdej bułce mocny "przedziałek", przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Wyrośnięte bułeczki wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec w tej temperaturze przez 10 min, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 10-15 minut.
Bardzo ładne bułeczki. I jak zdrowo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPyszne ,uwielbiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNasza babcia mówi na takie bułki "Blade pupy" xD
OdpowiedzUsuńŚwieże bułeczki z masełkiem.... mniam :D
Uwielbiam domowe pieczywo!! Bardzo smakowicie wyrosły:)
OdpowiedzUsuńPoproszę takie na śniadanko :))
OdpowiedzUsuńPoproszę kilka sztuk :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie i domowo :) Wszystkie składniki bardzo mi się podobają i zjadłabym taką teraz z hummusem (nie wiem czemu tak mnie naszło :P)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie i domowo :) Wszystkie składniki bardzo mi się podobają i zjadłabym taką teraz z hummusem (nie wiem czemu tak mnie naszło :P)
OdpowiedzUsuńŻebym to ja umiała takie upiec...ech...
OdpowiedzUsuń