poniedziałek, 9 lutego 2015

Bułki pszenne z siemieniem lnianym i chia

Pyszne, puszyste bułeczki z dodatkiem mąki razowej i zdrowych ziaren. Bardzo łatwe do przygotowania!

 

 Składniki:
  • 2 łyżki siemienia lnianego (dostępnego w sklepie Skworcu)
  • 1 łyżeczka nasion chia (dostępnych w sklepie Skworcu)
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 340 g mąki pszennej (np. typ 650)
  • 110 g mąki pszennej razowej
  • 2 szczypty kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody
  • 18 g drożdży
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Siemię lniane i chia zalać 3 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać sól i kurkumę, wymieszać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do mąki. Do mąki dodać także olej oraz wystudzone ziarna. Wszystko wymieszać łyżką a następnie zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia na ok. 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę. Bułki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu mąką i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie trzonkiem drewnianej łyżki lub innym tępym "narzędziem" zrobić w każdej bułce mocny "przedziałek", przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Wyrośnięte bułeczki wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec w tej temperaturze przez 10 min, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 10-15 minut.




10 komentarzy:

  1. Bardzo ładne bułeczki. I jak zdrowo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza babcia mówi na takie bułki "Blade pupy" xD
    Świeże bułeczki z masełkiem.... mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe pieczywo!! Bardzo smakowicie wyrosły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę takie na śniadanko :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie i domowo :) Wszystkie składniki bardzo mi się podobają i zjadłabym taką teraz z hummusem (nie wiem czemu tak mnie naszło :P)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie i domowo :) Wszystkie składniki bardzo mi się podobają i zjadłabym taką teraz z hummusem (nie wiem czemu tak mnie naszło :P)

    OdpowiedzUsuń
  7. Żebym to ja umiała takie upiec...ech...

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...