Fajnie wygląda i robi się ją bardzo łatwo! Podany na ciepło (np. z dodatkiem sosu czosnkowego) zachwyca gości :) Na zimno będzie świetnie zastąpi wędlinę na kanapkach. Przepis zaczerpnęłam z bloga Impresja Smaku.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki majonezu
- 37-40 g sera żółtego
- 1 łyżka kaszy manny
- 500 g pieczarek
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy do pieczarek, np. pieprz, sól, pieprz ziołowy
- przyprawy do mięsa, np. pieprz cayenne, sól, papryka słodka, liście suszonej kolendry*
- kawałek czerwonej papryki
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka roztrzepać, dodać majonez, łyżkę kaszy manny i starty żółty ser. Największą płaską blachę (z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę jajeczną wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 min (należy pilnować, żeby nie przypiekła się za bardzo). Czas pieczenia zależy od wielu czynników, dlatego trzeba uważać, aby nie przesuszył się i nie popękał, ale jednocześnie był upieczony. Gotowy "omlet" wystudzić i zdjąć z niego delikatnie papier.
Pieczarki pokroić, przyprawić i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju (tak, aby nadmiar wody odparował). Mięso podzielić na niezbyt grube (ok 1 cm grubości) kotleciki, delikatnie rozbić tłuczkiem i przyprawić.
Na upieczony "omlet" serowy wyłożyć surowe, przyprawione mięso. Powinno zajmować całą powierzchnię - dobrze jest jednak zostawić ok. 3 cm wolnego miejsca od krawędzi "omletu". Na mięso wyłożyć pieczarki, a na pieczarki, przez całą długość rolady poukładać kilka słupków czerwonej papryki.
Roladę ostrożnie, ściśle zwijamy, następnie owijamy ją w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 min. Po wyjęciu z piekarnika chwilę pozostawiamy w folii, aby rolada wchłonęła "soki", następnie odwijamy, kroimy w plastry i podajemy na ciepło.
*Liście suszonej kolendry są dostępne w sklepie Skworcu
Świetny przepis;)
OdpowiedzUsuńmożna wpaść na obiad??
OdpowiedzUsuńUwielbiam:D
OdpowiedzUsuńsolidna rolada, bardzo fajny przepis :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzekrój wygląda bardzo zachęcająco :) Pieczarki są tutaj fajnym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńŚwietna rolada z pysznym farszem :)
OdpowiedzUsuńja przepis mam od mamy na podobną i też jest ulubioną w moim domu :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale, pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna roladka. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe danie!
OdpowiedzUsuńNa sam widok zdjęcia ślinka cieknie. To jest chyba to czego szukałam na niedzielny obiad:)
OdpowiedzUsuńA co z kaszą manną dodajemy do omletu czy do farszu?
OdpowiedzUsuńDo omletu.
Usuń