Idealny, mięciutki chlebek pszenny! Robiłam go już niezliczoną ilość razy. Do jego zrobienia używam puree z dyni, które wcześniej przygotowałam i zamroziłam w odpowiednich porcjach. Przepis pochodzi ze strony Smakowity chleb. Polecam!
Składniki:
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 220 g puree z dyni
- 200 ml letniej wody
- 18 g świeżych drożdży (lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i puree z dyni. Drożdże rozpuścić w wodzie (drożdże instatnt można wymieszać z mąką). Wszystko wymieszać a następnie zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto (dobrze jest zagniatać je min. 10 minut).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy uformować podłużny lub okrągły bochenek (przykładową instrukcję formowania można znaleźć np. tutaj) i umieścić go w koszyku wysypanym mąką ziemniaczaną. Przykryć i zostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie bochenek wyłożyć zgrzewem do dołu na blaszkę (najlepiej gorącą) z papierem do pieczenia, ponacinać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Piec w tej temperaturze przez 10 min, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 25-35 min (chleb ma być rumiany, a po postukaniu od spodu ma wydać głuchy odgłos).
Przepis bierze udział w marcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.
Ja także chętnie wykorzystam w ten sposób dynię z mojej zamrażarki. Pycha (:
OdpowiedzUsuńniesamowicie apetycznie wygląda ten chleb :) wszamałabym pajdę ze świeżym zimnym masłem :) mmm...
OdpowiedzUsuńChleby na drożdżach najlepsze;)
OdpowiedzUsuńNa liście do zrobienia :) Tymbardziej, że jest jeszcze dynia....
OdpowiedzUsuńPiękny miękisz, bardzo kusząca propozycja, dziękujemy za dodanie chleba do marcowej listy, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek. Wygląda rewelacyjnie. Zjadłabym pajdę :-)
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor, w ogóle cały jest wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb :)
OdpowiedzUsuńmusi być boski... domowe pieczywo nie ma sobie równych :) i ta skórka!
OdpowiedzUsuńPiękny, puchaty :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny chlebek i ten kolor!
OdpowiedzUsuń