Śledzie po kaszubsku
Śledziki ciekawe w smaku, świetnie sprawdzą się na różnych imprezach :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj Skutecznie.
Składniki:
- 4 większe filety śledzi solonych (matiasy)
- 2 cebule
- olej (ok. 8 łyżek do smażenia i ok. 4 łyżki do późniejszego dodania)
- 150-200 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pokrojonych na małe kawałki śliwek suszonych (dostępnych w sklepie Skworcu)
- 2 małe kiszone ogórki
- przyprawy (po szczypcie soli, pieprzu, majeranku)
- 2-3 łyżki pikantnego ketchupu
- opcjonalnie: kolejne 4 łyżki oleju*
Śledzie wypłukać i zamoczyć w zimnej wodzie na 4-6 godzin (czas moczenia zależy od tego, jak bardzo śledzie są słone - po ok. 4 godzinach warto spróbować kawałeczek i zdecydować, czy wymagają dalszego moczenia).
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na ok. 8 łyżkach
oleju. Przyprószyć ją solą, pieprzem oraz
majerankiem. Po chwili dodać do niej pokrojone suszone śliwki, wymieszać, dalej smażyć na średnim ogniu. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, wymieszać. Podpiec chwilę na większym ogniu, aby cebula lekko zbrązowiała. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, chwilę podsmażyć i wyłączyć ogień. Dodać pikantny ketchup oraz ok. 4-8 łyżek oleju*, wymieszać. Całość wystudzić.
Wymoczone śledzie pokroić w paseczki. W większym słoiku układać warstwami: zimną zalewę pomidorową - śledzie - zalewę, itd, aż do wyczerpania składników. Słoik zakręcić, wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia.
*ilość oleju można dostosować do gęstości zalewy oraz własnych upodobań - ja użyłam mniejszej ilości oleju (łącznie ok 12 łyżek) i uzyskałam dość gęstą zalewę
Ale apetycznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię śledzie, a Twoje wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńZnam taką wersje śledzi, sa naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śledzie w takiej postaci. Twoje wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTakie śledzie to ja lubię ;)
OdpowiedzUsuńŚledzie w każdej postaci uwielbiam. Zabieram ze sobą ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKiedyś byłyśmy fankami śledzi :) Kilka lat już ich nie jadłyśmy ale podejrzewamy, że bardzo by nam smakowały :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń