wtorek, 25 marca 2014

"Kuchnia polska. Domowe wypieki" - recenzja

Dzisiaj chciałabym krótko zaprezentować książkę wydawnictwa Olesiejuk. "Kuchnia polska. Domowe wypieki" pod ładną, twardą okładką zawiera ponad 300 ciekawych przepisów.


Część wstępna to poradnik, który podpowie jaka mąka będzie najlepsza do danego wypieku, jakie dodatki można zastosować, jak przygotowywać poszczególne rodzaje ciast. Znajdziemy tu także wskazówki, jak przechowywać gotowe wypieki.

Przepisy pogrupowano w kategorie. Pierwsza i najobszerniejsza z nich to Ciasta. Na dole, przy numerze strony zobaczymy też nazwę podkategorii (np. Ciasto ucierane, Ciasto drożdżowe, Sernik itd.), co ułatwia wyszukiwanie. W tej części znajdziemy takie apetyczne nazwy, jak Murzynek z białą masą, Czekoladowy jeżyk, Kostka kokosowa, Cygańskie drogi czy Tarta pomarańczowa. Nie zabrakło też klasycznych przepisów na dobrze znane ciasta: Sernik wiedeński, Tarta Tatin, Keks królewski, Piernik staropolski.


 Kolejna część zawiera 24 przepisy na Torty i rolady. Najbardziej zaciekawił mnie Tort Brzdąc ze względu na zabawną nazwę i kakaowy krem. Warte wypróbowania są też przepisy na Tort Sachera i Tort szwarcwaldzki


Następna grupa obejmuje mniejsze wypieki - Ciastka i ciasteczka. Znajdziemy tu też ciekawe przepisy na babeczki, rogaliki i słodkie bułeczki. Chyba nikt nie oprze się opisanym tu Babeczkom z toffi, Francuskim rogalikom z czekoladą, Rurkom z bitą śmietaną, czy Makaronikom orzechowym. Mój ulubiony przepis z tej serii to Drożdżówki z bakaliami - robiłam je kilkakrotnie, eksperymentując z nadzieniem - przedstawione w przepisie proporcje na ciasto drożdżowe pozwalają uzyskać pyszne, puszyste i zarazem chrupiące drożdżówki "ślimaczki".


Na następnych stronach znajdziemy wiele przepisów na domowe pieczywo - chleby na drożdżach (np. Chleb siedem ziaren) i na zakwasie (np. Pumpernikiel), apetyczne bułeczki (np. Bułki serowe ze słonecznikiem, Kajzerki) oraz takie wypieki jak Precle, Bajgle, Focaccia i Chałka. Oprócz tego zamieszczono tu recepturę zakwasu żytniego.

Ostatnia część to desery bez pieczenia - w pierwszej kolejności mam ochotę wypróbować przepis na Torcik serowy z wiśniami, Puszystą chmurkę i Zimny bananowiec.

Sporo przepisów w książce uzupełnionych jest zdjęciami wypieków. Na ostatnich stronach znajduje się miejsce na własne przepisy i notatki oraz indeks, dzięki któremu szybko możemy znaleźć interesujący nas przepis.

Książka "Domowe wypieki" jest bardzo przydatna - często sięgam do niej, gdy mam ochotę upiec coś słodkiego :)


9 komentarzy:

  1. Bardzo cenne są wskazówki dotyczące wypieków. Chętnie korzystam z ciekawych, dobrych podpowiedzi. Książka bardzo przydatna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna ta szarlotka na zdjęciu!
    z chęcią bym przejrzała całą książkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna książka, lubię jak są takie apetyczne zdjęcia, bo od razu chce mi się coś upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Książka wygląda bardzo ciekawie, super wydana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna książka, od razu chce się iść do kuchni i piec ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolekcjonuje różne kulinarne książki i nie zawsze z nich korzystam, czasem kończy się na oglądaniu zdjęć. Ale skoro polecasz i do tego już coś z niej upiekłaś to warto ja mieć.

    OdpowiedzUsuń
  7. Od samych obrazków już jest człowiek głodny ;)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...