Napatrzyłam się na zdjęcia tych prowansalskich chlebków na innych blogach. Ich wygląd spodobał mi się tak bardzo, że postanowiłam je zrobić. Wykorzystałam prosty przepis znaleziony na blogu Kornik w kuchni. Fougasse zrobiłam bez żadnych dodatków (można wzbogacić je o zioła lub oliwki) i podałam do piersi z kurczaka duszonej w cebuli. Odrywane kawałeczki chlebowych liści idealnie nadawały się do maczania w sosie :) Dopełnieniem dania było czerwone wino wytrawne Hāhā Marlborough Pinot Noir 2011, o którym możecie przeczytać tutaj.
Składniki (na 6 sporych "liści"):
- 500 g mąki pszennej
- 350 g wody
- 10 g soli
- 10 g drożdży
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w połowie letniej wody, zasypać łyżką mąki i odstawić na 5-8 min, żeby "ruszyły". Po tym czasie dodać je do mąki. Dodać także pozostałą wodę oraz sól (ja dodałam także łyżkę oliwy z oliwek). Wszystko wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części. Na podsypanej mąką powierzchni każdą część rozciągnąć rękami tak, aby uformować placek o kształcie liścia (np. zaokrąglonego trójkąta). Liście przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (piekłam na dwie raty, po trzy chlebki na jednej blaszce). Nożem zrobić nacięcia na każdym placku - jedno większe wzdłuż i po trzy mniejsze pod skosem po jednej i drugiej stronie dużego nacięcia. Następnie otwory porozciągać nieco rękami. Z wierzchu można chlebki posypać mąką. Wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Ściany piekarnika spryskać wodą. Po zamknięciu piekarnika zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec ok. 10-13 min.
Uwielbiam fugasse! Piękne liście :)!!!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńna tylu blogach je widzę, że chyba sama upiekę wreszcie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam - fajnie wyglądają, a robi się prościutko!
UsuńPiękne liście :) robiłam niedawno i bardzo nam smakowały :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie widziałam u Ciebie i wtedy mnie zachwyciły :)
Usuńgenialnie wyglądają te chlebki:)
OdpowiedzUsuńŚliczne liście :) Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cudowne! Zjadłabym takich liści ;)
OdpowiedzUsuń