sobota, 8 marca 2014

Cynamonowa kasza jaglana z jabłkiem i żurawiną

Ponieważ bardzo lubię cynamon, to sypię go w różne dania i desery. Trafił on także do mojej kaszy jaglanej, którą często przyrządzam na śniadanie. 

 
"Cynamon jest naturalnym antybiotykiem. 
W jednym z badań przeprowadzonym na Uniwersytecie Stanu Kansas łyżeczka cynamonu zniszczyła 99,5 procent z miliona pałeczek bakterii E. coli." 
 (Książka kucharska Jane Carper, str. 306).




Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej KUPIEC
  • 1 szklanka wrzącej wody do gotowania kaszy
  • 1 jabłko
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 3/4 łyżki miodu

Kaszę umieścić na sitku. Przepłukać najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą. Wsypać do garnka, zalać szklanką gorącej wody. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut. Kiedy kasza wchłonie całą wodę należy wyłączyć gaz. Chwilę odczekać, żeby kasza lekko ostygła. Dodać do niej cynamon i kardamon oraz starte na tarce jabłko, wymieszać. Dodać opłukaną żurawinę oraz miód. Wymieszać. Podawać jeszcze ciepłą.





Zainspiruj się kaszą! II edycja                                                                                      Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

7 komentarzy:

  1. Ja też przepadam za cynamonem, takie śniadanie zjadłabym z radością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cynamon i dodaję go do większości ciast. Mąż dodaje do herbatki. Ale do kaszy? Nie pomyślałabym. Świetny pomysł. Wypróbuję, bo w tym zestawieniu wszystko by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna ta kasza, muszę kiedyś zrobić :)

    Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award, szczegóły u mnie na http://www.brulionspadochroniarza.pl/2014/03/babka-cytrynowo-pomaranczowa.html - zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kaszę jaglaną, a z cynamonem jest przepyszna. Kradnę talerzyk z zawartością oczywiście. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...