wtorek, 4 marca 2014

Babeczki marchewkowe

Przepis pochodzi z książki "Babeczki", której recenzję niedawno zamieściłam na blogu. Babeczki pyszne mają kremową konsystencję i apetycznie pachną :)



Składniki (na 12-14 sztuk; piekłam w formie na tradycyjne muffiny):
  • 175 g miękkiego masła
  • 115 g cukru pudru KUPIEC
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 300 g startej marchwi
  • 55 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 175 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • cukier puder KUPIEC do posypania

W dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na lekki, puszysty krem. Do masy bardzo powoli dodawać po 1 łyżce lekko ubitych jajek, cały czas mieszając wszystko łyżką. Następnie dodawać stopniowo startą marchew, pokrojone orzechy oraz skórkę i sok z cytryny. Przez sitko przesiać mąkę i mieszając dodawać ją małymi porcjami.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą/kaszą manną. Rozłożyć ciasto do gniazdek na muffiny. Jeśli ciasta okaże się zbyt dużo można wykorzystać dodatkowo 1 lub 2 foremki silikonowe na babeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut, aż babeczki się zrumienią i będą sprężyste. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.


W książce proponowano posmarować babeczki kremem z 115 g pełnotłustego serka śmietankowego, łyżki soku pomarańczowego i 225 g cukru pudru (wszystkie składniki należy utrzeć na puszystą masę) i udekorować każdą babeczkę połówką orzecha włoskiego.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam marchewkowe wypieki :) babeczki pyszne aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne babeczki! uwielbiam wszystko co marchewkowe :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły Ci ładniej wyrośnięte niż w książce!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Mięciutkie, wilgotne muffinki, kawa i jestem w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne, chyba lepsze niż ciasto marchewkowe, bo już mamy porcyjkę od ręki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto marchewkowe to nasza miłość, więc i te muffinki na pewno są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. marchewkowe-pyszne! :) Korzenne, mokre-mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo piękne, mięciutkie i korzeniami pachnące. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. składniki mam w domu, więc może się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą wspaniale smakować! Porywam jedną...;)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne te babeczki, uwielbiam marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię ciasto marchewkowe, babeczki wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...