poniedziałek, 28 października 2013

Miodownik oraz Irving: Malina i Granat

Przepis na to ciasto mam już bardzo długo. Taki Miodownik robię kilka razy w roku. Zawsze jestem zadowolona z efektu. Mimo, że jest to tzw. "przekładaniec", to jego zrobienie nie jest skomplikowane. Dla mnie najtrudniejsze jest... czekanie, aż ciasto zmięknie :) Tym razem ciasto wyszło mi bardzo jasne - pewnie przez to, że użyłam jaśniejszego miodu niż zwykle.

 
Składniki
Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g cukru  (najlepiej użyć cukru pudru)
  • 1 łyżeczka sody


Na krem:
  • 3 szklanki mleka 
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 1/2 laski wanilii
  • 200 g miękkiego masła

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę i wymieszać. Dodać 2 jajka, miód oraz 125 g masła (lub margaryny) pokrojonego w kawałki. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 porcje. Każdą porcją ciasta wylepiać dno dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec trzy placki (najlepiej piec osobno, jeden po drugim). Wstawiać blaszkę w ciastem należy do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 min w 180 stopniach (do złotego koloru). Najlepiej odczekać, aż ciasto lekko ostygnie i dopiero wtedy wyciągnąć je z blaszki (chwytając za papier do pieczenia). Upieczone placki ostudzić.

Z 1/2 laski wanilii wyjąć ziarenka, wymieszać je z cukrem pudrem. Do garnka wlać 2 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukier puder z ziarenkami oraz wydrążoną laskę wanilii. Zagotować. Do 1/2 szklanki mleka dodać kaszę mannę, wymieszać. Dodać żółtko i zmiksować. Z gotującego się mleka wyjąć wydrążoną laskę wanilii, wlać mleko z kaszą manną i żółtkiem. Gotować, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego grysiku. Wyłączyć gaz i od razu przykryć garnek z grysikiem folią spożywczą tak, aby dotykała ona kaszki. Grysik wystudzić.

Miękkie masło (200 g) ucierać miksem ok. 3-5 min. Następnie dodawać zimny grysik małymi porcjami. Miksować do uzyskania gładkiej masy. 

Formę wyłożyć folią aluminiową i papierem do pieczenia. Na dnie umieścić jeden (zimny) placek. Posmarować go połową kremu i przykryć kolejnym plackiem. Wyłożyć drugą część kremu i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Ponieważ placki są twarde muszę mięknąć prze ok. 10-12 godz. Najlepiej więc ciasto zostawić w lodówce na całą noc i podawać następnego dnia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



I na koniec jeszcze kilka słów o herbacie Irving Owocowy Ogród: Malina i Granat.
Ta herbata jest dla mnie interesująca już przez samą zawartość koncentratu soku granatu. Wydaje mi się, że nie jest to popularny składnik herbatek owocowych. A jeszcze połączenie z maliną - to dopiero ciekawe! :)


Składniki herbaty (zgodnie z opisem na opakowaniu):
kwiat hibiskusa, aromaty naturalne, owoc maliny 18%, jabłko, owoc aronii, owoc dzikiej róży, koncentrat soku maliny 2%, koncentrat soku granatu 2%, owoc czarnej porzeczki, owoc jagody, owoc truskawki.

Jak widać jest to bardzo różnorodna kompozycja owocowych smaków. Podoba mi się jej bogaty aromat, intensywny smak i kolor. Z przyjemnością sięgam po nią w chłodniejsze dni.

Jeśli jesteście ciekawi, jakie jeszcze smaki można spotkać we ofercie herbat Irving, to zajrzyjcie do moich poprzednich recenzji:

15 komentarzy:

  1. pyszności ! i miodownik i ta herbatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję przepis, bo ciasto wygląda cudnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda :-) Porywam jeden kawałeczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miodownik kojarzy mi się ze świętami, czyli bardzo pozytywnie. A Twój wygląda przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. oj miodownika zawsze piecze moja mama, uwielbiam te ciasto jest bardzo aromatycze i to lubie w wypiekach :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie ciasta, pełne aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam kiedyś to ciasto i bardzo mi smakowało, wspaniałe i bardzo kuszące !

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam to ciasto i bardzo je lubię :) Jest naprawdę smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja tak właśnie patrząc na zdjęcie pomyślałam sobie że mojej mamy jest zawsze ciemniejszy :) bardzo lubię to ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie....ja już też mam w planach jakieś miodowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie lubie miodu, ale to ciasto wygląda fajowo :)
    pozdrawiam i zapraszam na kurczaka do mnie:)
    http://eatmebypaula.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam miodownika, zawsze robię na Święta. Pycha Ci wyszedł! i jaki piękny obrusik w serduszka :-)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...