piątek, 25 października 2013

Pikantna zapiekanka makaronowa z porem i jabłkiem

Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiam makaronowy przepis. Ta zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale ciekawa w smaku. Ilość i rodzaj przypraw można dostosować do własnych upodobań.




Składniki (na 2 średnie porcje):
  • 170 g makaronu Mamma Mia Kolanka nr 55
  • 1 średni por (biała część)
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1/3 łyżeczki soli + sól do gotowania makaronu
  • 1/4 łyżeczki zielonego chili jalapeno (dostępne w sklepie Skworcu)
  • 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • olej do wysmarowania formy

Makaron wrzucić do osolonej, wrzącej wody i ugotować al dente (ok. 8 minut), następnie odcedzić. Pora umyć i pokroić w półksiężyce. Cebulkę pokroić w kostkę, a jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać pora i dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać cebulkę i podsmażyć razem (bez przykrywki) kolejne 5 min. Dodać starte jabłko, wymieszać, dodać suszone zielone chili jalapeno, pieprz ziołowy, pieprz cayenne oraz sól. Podsmażać przez 3 min. Następnie zawartość patelni przełożyć do dużej miski. Dodać starty ząbek czosnku, łyżkę śmietany, 3 łyżki żółtego sera oraz ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do posmarowanej olejem formy do zapiekanek. Z wierzchu posypać odłożoną wcześniej łyżką startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i zapiekać przez 12-14 minut.

Smacznego!



Kolanka nr 55 to kolejny pyszny makaron Mamma Mia. Zapraszam na profil Fb 'Od Makaroniarzy'.

 

12 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...