Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiam makaronowy przepis. Ta zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale ciekawa w smaku. Ilość i rodzaj przypraw można dostosować do własnych upodobań.
Składniki (na 2 średnie porcje):
- 170 g makaronu Mamma Mia Kolanka nr 55
- 1 średni por (biała część)
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1/3 łyżeczki soli + sól do gotowania makaronu
- 1/4 łyżeczki zielonego chili jalapeno (dostępne w sklepie Skworcu)
- 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- olej do wysmarowania formy
Makaron wrzucić do osolonej, wrzącej wody i ugotować al dente (ok. 8 minut), następnie odcedzić. Pora umyć i pokroić w półksiężyce. Cebulkę pokroić w kostkę, a jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać pora i dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać cebulkę i podsmażyć razem (bez przykrywki) kolejne 5 min. Dodać starte jabłko, wymieszać, dodać suszone zielone chili jalapeno, pieprz ziołowy, pieprz cayenne oraz sól. Podsmażać przez 3 min. Następnie zawartość patelni przełożyć do dużej miski. Dodać starty ząbek czosnku, łyżkę śmietany, 3 łyżki żółtego sera oraz ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do posmarowanej olejem formy do zapiekanek. Z wierzchu posypać odłożoną wcześniej łyżką startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i zapiekać przez 12-14 minut.
Smacznego!
Przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńsmakowite:) lubię takie dania na kolację:)
OdpowiedzUsuńPyszne cieplutkie danie:)
OdpowiedzUsuńa mnie zaskoczyłaś :) nigdy takiej nie jadłam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki, a z porem to już mnie kupiłaś :-)
OdpowiedzUsuńpikantna i z porem, ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńsuper, mam wszystko :) zrobię :)
OdpowiedzUsuńSycące i pyszne danie :) Mi by smakowało!
OdpowiedzUsuńU mnie też był makaron!
OdpowiedzUsuńFajna inspiracja, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńZ porem i jabłkiem - podoba mi się to połączenie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa tego jabłkowo-porowego połączenia :)
OdpowiedzUsuń