Bułeczki o pięknym kolorze i znakomitym smaku. Pyszne, miękkie, puszyste, jesienne... Przepis pochodzi z bloga Dzikowiec od kuchni.
Składniki (na 10 bułeczek):
15 g świeżych drożdży
łyżeczka miodu
1/4 szklanki ciepłej wody
180 g puree z dyni
2 i 1/2szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek.
Drożdże oraz miód rozpuścić w ciepłej wodzie, zasypać łyżeczką soli i pozostawić na 10 min. Po tym czasie do rozczynu dodać puree z dyni, oliwę z oliwek oraz sól. Wszystko wymieszać. Stopniowo, cały czas mieszając, dodawać przesianą mąkę.Gdy ciasto będzie zbyt gęste do mieszania łyżką, należy przenieść go na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Wyrabiać ok. 8 min - powinno być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę (do podwojenia objętości). Po godzinie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki układać w odstępach blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki można posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut.
Drożdże oraz miód rozpuścić w ciepłej wodzie, zasypać łyżeczką soli i pozostawić na 10 min. Po tym czasie do rozczynu dodać puree z dyni, oliwę z oliwek oraz sól. Wszystko wymieszać. Stopniowo, cały czas mieszając, dodawać przesianą mąkę.Gdy ciasto będzie zbyt gęste do mieszania łyżką, należy przenieść go na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Wyrabiać ok. 8 min - powinno być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę (do podwojenia objętości). Po godzinie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki układać w odstępach blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki można posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut.
jakie wspaniałe! kolor, smak, ach! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają, ładny kolor:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, zjadłoby się jutro na śniadanie;):)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Nie ma to jak pyszne, chrupiące bułeczki :)
OdpowiedzUsuńfajne bułeczki, kolor mają bardzo ładny!
OdpowiedzUsuńśliczne bułeczki :) proszę takie dwie na śniadanie !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pieczywko...:)
OdpowiedzUsuńPyszne... porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńDynia to świetny dodatek do drożdżowych wypieków, bułeczki wyglądają pysznie! No i ten kolorek! :D
OdpowiedzUsuńZnakomite, na pewno pysznie smakują ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś!! Ajjć, dodaję Cię do linków na głownej i klikam na fb lubię ;>>
OdpowiedzUsuńPrzepyszne bułeczki z podwójną dawką dyni!
OdpowiedzUsuńjestem zachwycona tym przepisem:) mąż mnie nudził ostatnio o świeże domowe pieczywo:) to dostanie:)!
OdpowiedzUsuń