środa, 30 października 2013

Dyniowe bułeczki

Bułeczki o pięknym kolorze i znakomitym smaku. Pyszne, miękkie, puszyste, jesienne... Przepis pochodzi z bloga Dzikowiec od kuchni.



Składniki (na 10 bułeczek):
15 g świeżych drożdży
łyżeczka miodu
1/4 szklanki ciepłej wody
180 g puree z dyni
2 i 1/2szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek.

Drożdże oraz miód rozpuścić w ciepłej wodzie, zasypać łyżeczką soli i pozostawić na 10 min. Po tym czasie do rozczynu dodać puree z dyni, oliwę z oliwek oraz sól. Wszystko wymieszać. Stopniowo, cały czas mieszając, dodawać przesianą mąkę.Gdy ciasto będzie zbyt gęste do mieszania łyżką, należy przenieść go na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Wyrabiać ok. 8 min - powinno być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę (do podwojenia objętości). Po godzinie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki układać w odstępach blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki można posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut. 




13 komentarzy:

  1. jakie wspaniałe! kolor, smak, ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają, ładny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, zjadłoby się jutro na śniadanie;):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Nie ma to jak pyszne, chrupiące bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne bułeczki, kolor mają bardzo ładny!

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne bułeczki :) proszę takie dwie na śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dynia to świetny dodatek do drożdżowych wypieków, bułeczki wyglądają pysznie! No i ten kolorek! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomite, na pewno pysznie smakują ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi smaka narobiłaś!! Ajjć, dodaję Cię do linków na głownej i klikam na fb lubię ;>>

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne bułeczki z podwójną dawką dyni!

    OdpowiedzUsuń
  11. jestem zachwycona tym przepisem:) mąż mnie nudził ostatnio o świeże domowe pieczywo:) to dostanie:)!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...