Przepis na zwykłe ucierane ciasto wzbogaciłam o tarte migdały Back Mit oraz o ziarenka wanilii. Jeśli macie ochotę na ciasto ze śliwkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!:)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (użyłam oleju Rapso)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki tartych migdałów Back Mit
- ziarenka z 1/3 laski wanilii
- na posypkę: 1 łyżka cukru trzcinowego + 1 łyżka tartych migdałów Back Mit
- śliwki
Jajka ubić z cukrem na gęstą, lekko białą pianę. Dodać olej, zmiksować. Dodać sodę, proszek, ziarenka wanilii, 2 łyżki tartych migdałów oraz przesianą mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto przelać do foremki (moja blaszka miała wymiary 28.5cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta wyrównać. Na wierzchu gęsto ułożyć połówki umytych i wypestkowanych śliwek (skórką ku dołowi). Cukier trzcinowy wymieszać z tartymi migdałami i powstałą mieszaniną równomiernie posypać wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 min (do suchego patyczka).
Smacznego!
Przypominam o trwającym do jutra KONKURSIE.
Przepadam za ucieranymi ciastami, ze śliwkami musi niezwykle smacznie smakować :)
OdpowiedzUsuńna pewno bardzo smaczne! lubię takie proste ciacha:)
OdpowiedzUsuńno no prawdziwy domowy rarytas :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń