czwartek, 10 października 2013

Zatapiane rogaliki

Kiedy znalazłam przepis na te rogaliki na stronie Moje Wypieki, wiedziałam, że muszę je zrobić :) W smaku mi pasują, są świetne do popołudniowej herbatki :) Polecam!

 
Składniki (na ok. 30 małych rogalików):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 120 g masła, roztopionego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 g drożdży świeżych

Ponadto:

  • do nadziewania: twarda marmolada, nutella, masa krówkowa itp.
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczce cukru, wymieszać. Zasypać łyżką mąki i odstawić na 8-10 min. Do miski wsypać mąkę. Dodać jajka, mleko, śmietanę, masło, cukry oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego  lub ręcznie. Ciasto ma być klejące, dlatego nie należy na tym etapie dosypywać do niego mąki w czasie wyrabiania. Ciasto wyjąć z miski i obsypując delikatnie mąką uformować z niego kulę. Kulę owinąć bawełnianą lub lnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą (woda powinna przykryć ciasto).


Gdy ciasto wypłynie (czas wypłynięcia może być różny - moje ciasto wypłynęło po 40 minutach, ale może to potrwać nawet 2 godziny) wyjąć na stolnicę posypaną mąką, ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy około 28 cm. Każde koło podzielić na 8 trójkątów (w taki sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść trochę nadzienia, np marmoladę, nutellę, gęstą masę krówkową (około pół łyżeczki, nie za dużo, bo wycieknie) i zwijać od podstawy formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min.  Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez około 15 minut, lub do zezłocenia. Po upieczeniu oprószyć pudrem i podawać.


18 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś smaka na rogaliki:):) koniecznie będę musiała jakieś zrobić;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota:) Tylko nie wiem dlaczego mi wypływa marmolada bokami jak sie pieką.

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pyszności, a ja właśnie kawkę robię:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama takie robi, są pyyyyszne!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tzw topielce, robiłam i przyznaję że są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  6. oj zjadłabym :D pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  7. Porywam wszystkie do kawy i do herbaty, do książki i do filmu;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe! Piękne Ci wyszły, takie idealnie równe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne małe cudeńka:D w sam raz do kawki czy nawet zabrać ze sobą w pojemniczku jako coś słodkiego na poprawę humorku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne i pyszne rogaliki:) Podwieczorek idealny to mało powiedziane:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm kuszące! pewnie ciężko poprzestać na jednym :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...