Przepis na te drożdżówki znalazłam na stronie Moje Wypieki. Pokombinowałam trochę z nadzieniem i wyszły mi naprawdę smaczne bułeczki. Użyłam do nich maku oraz bakalii, które otrzymałam do testowania od Świadomego Odżywiania. Przyznam, że mak mielony Back Mit jest idealny - wygodny do użycia w suchej formie, wystarczy dodać ciepłe mleko i mamy masę makową.
Składniki (na około 12 drożdżówek):
- 75 g masła
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 50o g mąki pszennej
- 1 opakowanie (200 g) mielonego maku Back Mit
- 100 g cukru
- 200 ml mleka
- szczypta cynamonu
- 60 g tartych orzechów włoskich Back Mit
- 3 łyżki skórki pomarańczowej Gold Pack
- 50 g rodzynek Kresto
- kropla olejku migdałowego
- 1 łyżka masła
Przygotować ciasto: masło
roztopić i ostudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać roztopione masło, mleko z drożdżami oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie.
Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godz).
Przygotować nadzienie: W garnku zagotować mleko z masłem i cukrem. Dodać mak oraz pozostałe składniki, dobrze wymieszać i krótko razem podgrzewać. Przed wyłożeniem na ciasto masę należy ostudzić.
Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.Rozwałkować
na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem,
zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć
je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką
nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły
się do góry (można zrobić to dość mocno - ja nacisnęłam je delikatnie i wyszły trochę za wysokie). Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia,na ok. 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec ok. 10-12 minut.
śliczne, pyszniutkie drożdżóweczki!
OdpowiedzUsuńKocham drożdżówki z makiem! Aż mnie naszła ochota...
OdpowiedzUsuńO rany, ale świetne! Zabieram wszystkie kawałki:) Muszę poszukać taki mak;)
OdpowiedzUsuńbułeczki jak malowane! pięknie wyszły!
OdpowiedzUsuńJakie one rumiane i pełne nadzienia!! :-)
OdpowiedzUsuńO jejku, ale apetyczne!! A ja nie mam w domu nic słodkiego:(:(
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne bułeczki, idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńIdealne bułeczki! Takie równiutkie i baaardzo apetyczne :D
OdpowiedzUsuńpyszności :) robiłam wielokrotnie i uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPyszne.... a ja tak dawno ich nie robiłam ...
OdpowiedzUsuńWyglądają jak kupione w cukierni:-) Ale na pewno są o wiele lepsze:-)
OdpowiedzUsuńJejku jakie równiutkie jak to zrobiłaś? Piękne
OdpowiedzUsuń