środa, 16 października 2013

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem (Światowy Dzień Chleba)

Ten wspaniały chleb na zakwasie zobaczyłam na blogu Moje Wypieki i wiedziałam, że muszę go zrobić. Uwielbiam bochenki napakowane ziarnami, a ten właśnie taki jest :) Jak dla mnie idealny, dlatego upiekłam go z okazji Światowego Dnia Chleba (World Bread Day 3013).




Składniki (na 1 bochenek)

Namaczanka:
  • 35 g siemienia lnianego (użyłam siemienia lnianego KRESTO)
  • 100 g wody

Składniki na zaczyn:

  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki zakwasu

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 380 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • 40 g mąki żytniej
  • 60 g uprażonych ziaren słonecznika (użyłam słonecznika KRESTO)
  • 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego (użyłam siemienia lnianego KRESTO)
  • 175 g wody
  • 18 g (1 łyżka) soli (wg mnie 3/4 łyżki wystarczy)
  • 130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
  • 170 g zaczynu (patrz wyżej)
  • opcjonalnie: ok. 1/2 łyżeczki świeżych drożdży

W dzień poprzedzający pieczenie zalać siemię lniane zimną wodą i pozostawić do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.

Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego łyżką, a następnie zagnieść ciasto (można mikserem o dużej mocy lub ręcznie - wtedy dłużej). Ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być średnio ścisłe i jeszcze raz krótko zagnieść. Ciasto zostawić przykryte na ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.

Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i delikatnie przełożyć go (zawinięciem do góry) do koszyka (można użyć też formy o wymiarach 13 x 27 cm i w niej później upiec chleb).

Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC. W chłodzie o temperaturze np. 10ºC można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6ºC) do 18 godzin.

Chleb wyjąć na rozgrzany kamień lub gorącą blachę, naciąć delikatnie. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 40 – 45 minut (ja piekłam ok. 35 min).



A tu jeszcze mała rączka Podjadacza, próbującego wydobyć ziarnko słonecznika ze skórki chleba:)


World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

6 komentarzy:

  1. Taki bochenek musi smakować wspaniale. Lubię wypieki z dużą ilością ziaren :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny , zazdraszczam, jakoś nie mam wielkiej cierpliwości. A zakwas już mam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I can see why you wanted to bake this. I want now too! :-)

    Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam chlebek i zabieram choć jego zdjęcie ze sobą...:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...