Ten wspaniały chleb na zakwasie zobaczyłam na blogu Moje Wypieki i wiedziałam, że muszę go zrobić. Uwielbiam bochenki napakowane ziarnami, a ten właśnie taki jest :) Jak dla mnie idealny, dlatego upiekłam go z okazji Światowego Dnia Chleba (World Bread Day 3013).
Składniki (na 1 bochenek)
Namaczanka:
- 35 g siemienia lnianego (użyłam siemienia lnianego KRESTO)
- 100 g wody
Składniki na zaczyn:
- 75 g mąki pszennej
- 90 g wody
- 2 łyżki zakwasu
Składniki na ciasto chlebowe:
- 380 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
- 40 g mąki żytniej
- 60 g uprażonych ziaren słonecznika (użyłam słonecznika KRESTO)
- 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego (użyłam siemienia lnianego KRESTO)
- 175 g wody
- 18 g (1 łyżka) soli (wg mnie 3/4 łyżki wystarczy)
- 130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
- 170 g zaczynu (patrz wyżej)
- opcjonalnie: ok. 1/2 łyżeczki świeżych drożdży
W
dzień poprzedzający pieczenie zalać siemię lniane zimną wodą i
pozostawić do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin. Składniki
zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również
na 12 do 16 godzin.
Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego łyżką, a następnie zagnieść ciasto (można mikserem o dużej mocy lub ręcznie - wtedy dłużej). Ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być średnio ścisłe i jeszcze raz krótko zagnieść. Ciasto zostawić przykryte na ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i delikatnie przełożyć go (zawinięciem do góry) do koszyka (można użyć też formy o wymiarach 13 x 27 cm i w niej później upiec chleb).
Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego łyżką, a następnie zagnieść ciasto (można mikserem o dużej mocy lub ręcznie - wtedy dłużej). Ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być średnio ścisłe i jeszcze raz krótko zagnieść. Ciasto zostawić przykryte na ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i delikatnie przełożyć go (zawinięciem do góry) do koszyka (można użyć też formy o wymiarach 13 x 27 cm i w niej później upiec chleb).
Czas
wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC. W chłodzie
o temperaturze np. 10ºC można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w
lodówce (ok. 6ºC) do 18 godzin.
Chleb wyjąć na rozgrzany kamień lub gorącą blachę, naciąć delikatnie. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 40 – 45 minut (ja piekłam ok. 35 min).
A tu jeszcze mała rączka Podjadacza, próbującego wydobyć ziarnko słonecznika ze skórki chleba:)
Taki bochenek musi smakować wspaniale. Lubię wypieki z dużą ilością ziaren :)
OdpowiedzUsuńPiękny , zazdraszczam, jakoś nie mam wielkiej cierpliwości. A zakwas już mam:)
OdpowiedzUsuńWyszedł idealny!
OdpowiedzUsuńI can see why you wanted to bake this. I want now too! :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.
Ale wspaniały :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam chlebek i zabieram choć jego zdjęcie ze sobą...:)
OdpowiedzUsuń