środa, 16 października 2013

Babki z... makaronu

Lubiliście w dzieciństwie robić babki z piasku? Ja bardzo:) Kolorowe silikonowe foremki na babki przypominają mi właśnie takie foremki do zabaw w piaskownicy:) Z tą różnicą, że można w nich piec jadalne babki - i to nie tylko ciasta:) Do zrobienia makaronowych babeczek użyłam 4 silikonowych foremek do mini-babek, ale można je zastąpić kokilkami. Idealnie nadaje się do nich drobniutki makaron, jakim są Muszelki nr 26 Lubelli. Takie danie będzie świetnym pomysłem na obiad lub kolację.



 Składniki:
  • 145 g makaronu Muszelki nr 26 Lubella (Conchigliette piccole)
  • różyczki 1 średniego brokuła
  • 1 opakowanie sera feta (270g)
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/3  łyżeczki soli do gotowania makaronu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • olej do smarowania foremek

Makaron wrzucić do 1,5 wrzącej posolonej wody i gotować ok. 6 minut, aż będzie al dente. Odcedzić i lekko ostudzić. Różyczki brokuła umyć, wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotować ok. 5 min (można również ugotować je na parze). Wyjąć je z wody, ostudzić, a następnie pokroić na małe kawałeczki. Ser feta pokroić w małą kostkę. W misce umieścić makaron, pokrojone brokuły, ser feta oraz starty żółty ser i wymieszać. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę jogurtu oraz przyprawy. Wymieszać. Foremki silikonowe posmarować cieniutko olejem. Napełnić je przygotowanym makaronem, ubijając go dokładnie łyżką. Napełnione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 min. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie przełożyć foremkę na talerz (do góry dnem) i delikatnie ją usunąć. Powstałe makaronowe babki dekorować i podawać jeszcze ciepłe.


8 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...