środa, 3 lipca 2013

Pizza pieczona na kamieniu

Pizza na cieniutkim cieście z mnóstwem dodatków i ciągnącym się serem - to lubię! Przepis na jest przeze mnie wielokrotnie wypróbowany i pochodzi ze strony Gotuj Skutecznie (podaję z moimi zmianami). Z podanych proporcji otrzymamy 2 pizze. Tym razem upiekłam pizzę, testując jednocześnie kamień ze sklepu Emako. Wkrótce napiszę o nim więcej.

 


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki (zwykle używam mąki typu 500 lub chlebowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 30g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

W 1/2 szklanki wody rozpuścić cukier i drożdże. Zasypać łyżką mąki i odstawić na ok. 7 min. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać rozczyn, pozostałą wodę oraz oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć je do miski posmarowanej oliwą, przykryć wilgotną, lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (zajmie to ok. 40-60 min).

W tym czasie można przygotować sos i dodatki na pizzę.


Składniki na sos pomidorowy:

Czosnek rozgnieść i drobniutko posiekać (można też przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach). Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przygotować dodatki na pizzę (u mnie ser żółty, czarne oliwki, szynka, czerwona papryka, czerwona cebula i podsmażone pieczarki) + odrobinę oliwy do smarowania placków ciasta przed nałożeniem składników.

Przygotowanie pizzy:

W zimnym piekarniku umieścić kamień do pizzy (jeśli nie posiadamy kamienia można zastąpić płaską blaszką z piekarnika) i razem z nim nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał podzielić ciasto na pizzę na 2 części. Każdą z nich, po kolei, rozwałkować lub rozciągnąć naoliwionymi dłońmi tak, aby otrzymać koło (boki pizzy można zrobić nieco grubsze). Średnica zależy od tego, jaką grubość chcemy otrzymać. Rozwałkowany placek ciasta posmarować odrobiną oliwy (ok. 4 krople - wystarczy przeciągnąć dłonią), aby zapobiec wsiąkaniu soków z dodatków w ciasto. Posmarować cienko połową sosu. Poukładać dodatki. Bezpośrednio na sos warto dać trochę tartego sera żółtego - dodatki będą miały większą "przyczepność":)

Gotową pizzę przełożyć na gorący kamień (nie jest to łatwe, dobrze jest mieć specjalną dużą łopatkę do pizzy) lub na gorącą blachę. Jeśli używamy blachy zamiast kamienia, to pizzę można rozwałkowywać na papierze do pieczenia i potem razem z nim umieścić ją na blaszce (trzymamy blaszkę nieco niżej niż blat, pociągamy za papier do pieczenia tak, aby pizza zsunęła się na blaszkę - ponieważ blacha ma być gorąca trzeba zachować ostrożność, dobrze jest robić to w dwie osoby). Pizzę na kamieniu/blaszce umieścić w gorącym piekarniku i piec w temp. 250 stopni przez 10 min (tyle wystarczy - temperatura jest wysoka, kamień idealnie rozprowadza ciepło). Pizza pieczona na gorącej blaszce też powinna być gotowa w takim czasie, warto jednak przed jej wyjęciem sprawdzić jak wygląda spód. W ten sam sposób upiec też drugą pizzę.

Pizzę po wyjęciu z piekarnika umieścić na kuchennej kratce - dzięki temu trochę odparuje i spód nie zmięknie. Po chwili można już kroić:)

Smacznego!





22 komentarze:

  1. czytałam już wiele recenzji o tym kamieniu i zastanawiam się nad jego kupnem:)
    a pizza pycha, wczoraj robiłam pizzę na obiad na cienkim ciescie również:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja lubię pizze tylko na cienkim cieście, Twoja dla mnie jest boska!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na temat kamienia do pieczenia pizzy moja wiedza jest równa zeru-ale pewna jestem,że pizza jest wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń
  4. na kamieniu? Baaajer :D musze spróbować, podobno dużo lepsza;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm uwielbiam pizzę :) We Włoszech nie mogłam sobie odpuścić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda:) na kamieniu jeszcze nie próbowałam:) zazdroszczę takiego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bym zjadła! nigdy nie używałam kamienia, świetna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pizza pieczona na kamieniu najlepsza !
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię pizze, ale nie mam jeszcze kamienia, a jak mówicie, że taka najlepsza, to może kiedyś kupię... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pizza wygląda pysznie:) a że na kamieniu !:)czekamy na więcej informacji co to za kamień:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam :) pięknie Ci wyszła!! chciałabym mieć taki kamień :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pyyyyysznie:) A i kamień bardzo praktyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie robiłam pizzy. Pieczona na takim kamieniu smakuje pewnie inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem ciekawa Twojej opinii na temat tego kamienia :) zamówiłam sobie taki, ale dopiero za miesiąc będę go miała do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Też własnie eksperymentujemy z kamieniem. Jak dla mnie wychodzi zdecydowanie bardziej smaczna i chrupka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mąka typ 500? porażka ! tylko typ 00

    OdpowiedzUsuń
  17. Pizza z kamienia jest najlepsza. Generalnie wszystkie potrawy z pieczonego ciasta są lepsze na kamieniu, zwłaszcza w piecu opalanym drewnem. Znano to już w starożytności. Ostatnio odkryto w Egipcie najstarszy piec mający kilka tys. lat. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...