poniedziałek, 29 września 2014

Welsh Cakes - walijskie ciasteczka z patelni

Czy bez piekarnika można zrobić ciasteczka? Tak! Spróbujcie! Może nie znajdą się w ścisłej dziesiątce ulubionych przysmaków, ale przepis z pewnością przyda się, gdy szybko trzeba zrobić coś słodkiego. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki


 
Składniki:
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 50 g smalcu
  • 75 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta przyprawy korzennej 
 
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Szklanką wykrawać ciastka o średnicy ok. 7 cm. Patelnię lekko posmarować olejem, rozgrzać. Ciastka smażyć na patelni  po 3 minuty z każdej strony.





Ciasta bez mikseraCiacho na widelcu

12 komentarzy:

  1. o jacie!!! biegnę do kuchni:))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis na domowe ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda jedzonko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ładne wyrośnięte :) i są moje ukochane rodzynki

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają, zawsze mnie kuszą takie ciasteczka, ale nie próbowałam jeszcze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne ciasteczka! wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe ciastka, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Maleńkie pyszności, ja bym w przepisie ominęła rodzynki, bo nie lubię. Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wyglądają, są z pewnością warte uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  10. A to dla mnie coś nowego, nie jadłam nigdy takich a wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...