sobota, 14 lutego 2015

Śledzie po kaszubsku

Śledziki ciekawe w smaku, świetnie sprawdzą się na różnych imprezach :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj Skutecznie.

 

 

 Składniki:

  • 4 większe filety śledzi solonych (matiasy)
  • 2 cebule
  • olej (ok. 8 łyżek do smażenia i ok. 4 łyżki do późniejszego dodania) 
  • 150-200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pokrojonych na małe kawałki śliwek suszonych (dostępnych w sklepie Skworcu)
  • 2 małe kiszone ogórki
  • przyprawy (po szczypcie soli, pieprzu, majeranku)
  • 2-3 łyżki pikantnego ketchupu
  • opcjonalnie: kolejne 4 łyżki oleju*

Śledzie wypłukać i zamoczyć w zimnej wodzie na 4-6 godzin (czas moczenia zależy od tego, jak bardzo śledzie są słone - po ok. 4 godzinach warto spróbować kawałeczek i zdecydować, czy wymagają dalszego moczenia). 

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na ok. 8 łyżkach oleju. Przyprószyć ją solą, pieprzem oraz majerankiem. Po chwili dodać do niej pokrojone suszone śliwki, wymieszać, dalej smażyć na średnim ogniu. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, wymieszać. Podpiec chwilę na większym ogniu, aby cebula lekko zbrązowiała. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, chwilę podsmażyć i wyłączyć ogień. Dodać pikantny ketchup oraz ok. 4-8 łyżek oleju*, wymieszać. Całość wystudzić.

Wymoczone śledzie pokroić w paseczki. W większym słoiku układać warstwami: zimną zalewę pomidorową - śledzie - zalewę, itd, aż do wyczerpania składników. Słoik zakręcić, wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia.

*ilość oleju można dostosować do gęstości zalewy oraz własnych upodobań - ja użyłam mniejszej ilości oleju (łącznie ok 12 łyżek) i uzyskałam dość gęstą zalewę


8 komentarzy:

  1. bardzo lubię śledzie, a Twoje wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam taką wersje śledzi, sa naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię śledzie w takiej postaci. Twoje wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzie w każdej postaci uwielbiam. Zabieram ze sobą ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś byłyśmy fankami śledzi :) Kilka lat już ich nie jadłyśmy ale podejrzewamy, że bardzo by nam smakowały :D

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...