wtorek, 10 lutego 2015

Oponki serowe

Pyszne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku... Tradycyjny przepis na oponki zmodyfikowałam tak, aby odpowiadał ilość twarogu, który akurat miałam w lodówce. Zastąpiłam również śmietanę greckim jogurtem.



Składniki:
  • 340 g mąki tortowej
  • 300-310g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 1 łyżka wódki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Twaróg zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajko, żółtko, jogurt, wódkę i cukier i wymieszać z twarogiem. Dodać przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać i zagnieść ciasto. W miarę potrzeby w czasie zagniatania ciasto można delikatnie podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać oponki (duże kółko - szklanką, a małe - kieliszkiem).
Olej wlać do rondelka lub głębokiej patelni (ilość oleju zależy od wielkości naczynia, powinien tworzyć min. 2 centymetrową warstwę). Na rozgrzanym oleju smażyć oponki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym. Ostudzone posypać cukrem pudrem.




Twarogowe słodkości 2

8 komentarzy:

  1. Prezentuję się pięknie! Ja miałam zamiar zrobić takie na tłusty czwartek, ale teraz zrobiłaś mi takiego smaka, że już na pewno je zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pogardziłabym półmiskiem takich pyszności :)
    no, mogą być dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo je lubię :) Pięknie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłyśmy, a z twarogiem brzmią świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam piec pączki, miałam piec faworki, ale ciągle brakuje mi czasu, a teraz przypomniałaś mi, że nie upiekłam też oponek!

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne CI wyszły! u mnie też oponki na Tłusty Czwartek :-))

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...