środa, 25 lutego 2015

Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym

Przepis pochodzi z książki "Jedz pysznie bez pszenicy" (podaję z moimi zmianami). Chlebek przypomina w smaku chleb żytni na zakwasie. Robi się go bardzo łatwo - wystarczy wymieszać wszystkie składniki dodając odpowiednią ilość płynu. Nie jestem na diecie bezglutenowej, ale będę go piekła od czasu do czasu. Ładnie wygląda jego upieczony, dziurawy spód ;)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (można dać tylko 1/4 szklanki mąki jaglanej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - chleb ma wtedy przyjemną strukturę)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 - 1 szklanki kwasu z domowej kiszonej kapusty lub ogórków (ja dałam serwatkę, ale można też zastąpić wodą)*
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 4 - 5 łyżek aktywnego zakwasu ryżowego (można zastąpić zakwasem gryczanym)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub innych ziół (użyłam mieszanki Caffe de Paris)
  • 2  łyżki ziaren do posypania (użyłam sezamu)
*ilość płynu zależy od gęstości zakwasu i otrzymanego ciasta

Ciasto najlepiej zrobić wieczorem. Wszystkie składniki sypkie umieścić w misce (mąkę jaglaną i ziemniaczaną można przesiać) i wymieszać. Dodać olej, zakwas i mieszając dodawać płyn. Wody/kwasu/serwatki należy użyć tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam silikonowej foremki). Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i zostawić na noc. Rano posypać ulubionymi ziarnami i odstawić pod przykryciem jeszcze na godzinę. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 190 stopni ok. 45 minut. Kroić po ostygnięciu.

Mąkę z kaszy jaglanej, mąkę ryżową, nasiona chia i zioła Caffe de Paris można kupić w sklepie internetowym Skworcu.



10 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny chlebek:) Porywam kromeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny chlebek! Taką chrupiącą kromeczkę to bym zjadła....

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem, cudowny chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny wyszedł Ci ten chlebek ;) Do śniadanka będzie idealny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super chleb, nie wiedziałam, że można zrobić też zakwas ryżowy. Może chociaż taki mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuję za dołączenie tego ciekawego chleba do lutowej listy "Na zakwasie i na drożdzach"
    Dodatek soku z kapusty kiszonej lub ogorków to świetny dodatek. Takiemu bezglutenowemu chlebowi potrzebny jest zdecydowany smak i aromat.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...