wtorek, 26 maja 2015

Orzechowa krówka

Jest to zmodyfikowany przepis na Krówkę. Pomysł na blat orzechowy zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki. Ciasto dobrze się prezentuje. Przy tak dużej ilości masy, jak podana w przepisie, wychodzi dość wysokie i przez to nieco źle się kroi. Spokojnie można więc zmniejszyć ilość użytej śmietany do 0,5 litra. Smakuje świetnie!




Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła orzechowego (dostępne w sklepie Skworcu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić na 2 części, schłodzić przez ok. 15 min w lodówce. Pierwszą część rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min (do złotego koloru). Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Placki wystudzić.

Biszkopt orzechowy:


  • 70 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 75 g cukru
  • 100 g orzechów zmielonych na mąkę (użyłam włoskich, mogą być laskowe) 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mocnej, zimnej kawy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić z solą na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać do uzyskania sztywnej piany. Dodać żółtka i ponownie ubić.Dodać kawą i skórką cytrynową, wymieszać. Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką.
Blaszkę (takich samych rozmiarów jak tą, w której piekliśmy miodowe placki) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. 

Masa:

  • 650 ml śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone
  • ziarenka wanilii (z ok 1/4 laski)
  • 2 łyżki cukru pudru (można dać mniej - wg uznania)
Do schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubić. Serek wyłożyć do osobnego pojemnika, dodać ziarenka wanilii i krótko zmiksować. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta należy dodawać powoli po łyżce serka i dalej miksować do wykorzystania serka i uzyskania gładkiej masy (nie wolno miksować zbyt długo).

Na wierzch:

  • 100 g łuskanych orzechów laskowych (dostępnych w sklepie Skworcu
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
Orzechy posiekać nożem i podprażyć krótko na suchej patelni (trzeba mieszać i uważać, żeby się nie przypaliły. Wystudzić.
W blaszce wyłożonej folią aluminiową i papierem do pieczenia umieścić pierwszy placek miodowy. Wyłożyć na niego 1/2 masy śmietanowej, wyrównać i przykryć orzechowym biszkoptem. Wyłożyć pozostałą 1/2 ubitej śmietany i przykryć drugim miodowym plackiem. Wyłożyć na niego masę krówkową. Na wierzch wysypać podprażone orzechy laskowe.


 

13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis.Ciasto wyszło bardzo apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto faktycznie jest pyszne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom krówkowo-orzechowych smaków :)

      Usuń
  2. Ciasto całkowicie trafia w mój gust, kawałek zabieram na wynos;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciacho jest przepyszne!.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej jakie piękne to ciacho! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, wciągnęłabym bez zastanawiania:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję do wypróbowania! Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie się prezentuje, jest wysokie i napewno słodkie, ale od czasu do czasu można zaszaleć.
    Bardzo się cieszę, że coraz częściej piszesz na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne ciacho :) Takiego jeszcze nie jadłam :) Zapraszam też do siebie http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  9. każdy pisze jakie piękne ciasto, niech ktoś napisze czy piekł to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  10. czy do masy można dodać żelatyny

    OdpowiedzUsuń
  11. Można, ale nie ma potrzeby, bo masa z serkiem mascarpone dość dobrze się trzyma.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...