Jest to zmodyfikowany przepis na Krówkę. Pomysł na blat orzechowy zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki. Ciasto dobrze się prezentuje. Przy tak dużej ilości masy, jak podana w przepisie, wychodzi dość wysokie i przez to nieco źle się kroi. Spokojnie można więc zmniejszyć ilość użytej śmietany do 0,5 litra. Smakuje świetnie!
Ciasto miodowe:
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła orzechowego (dostępne w sklepie Skworcu)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki
na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta.
Podzielić na 2 części, schłodzić przez ok. 15 min w lodówce. Pierwszą część rozwałkować, za pomocą wałka
przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10
min (do złotego koloru). Tak samo postąpić z drugą częścią
ciasta. Placki wystudzić.
Biszkopt orzechowy:
- 70 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 75 g cukru
- 100 g orzechów zmielonych na mąkę (użyłam włoskich, mogą być laskowe)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mocnej, zimnej kawy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka
ubić z solą na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać do uzyskania sztywnej piany. Dodać żółtka i ponownie ubić.Dodać kawą i skórką cytrynową, wymieszać. Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką.
Blaszkę (takich samych rozmiarów jak tą, w której piekliśmy miodowe placki) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 min,
do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Masa:
- 650 ml śmietany kremówki
- 1 serek mascarpone
- ziarenka wanilii (z ok 1/4 laski)
- 2 łyżki cukru pudru (można dać mniej - wg uznania)
Do
schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubić. Serek wyłożyć do osobnego pojemnika, dodać ziarenka wanilii i krótko zmiksować. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta należy dodawać powoli po
łyżce serka i dalej miksować do wykorzystania serka i uzyskania gładkiej masy (nie wolno miksować zbyt długo).
Na wierzch:
- 100 g łuskanych orzechów laskowych (dostępnych w sklepie Skworcu)
- 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
Orzechy posiekać nożem i podprażyć krótko na suchej patelni (trzeba mieszać i uważać, żeby się nie przypaliły. Wystudzić.
W blaszce wyłożonej folią aluminiową i papierem do pieczenia umieścić pierwszy placek miodowy. Wyłożyć na niego 1/2 masy śmietanowej, wyrównać i przykryć orzechowym biszkoptem. Wyłożyć pozostałą 1/2 ubitej śmietany i przykryć drugim miodowym plackiem. Wyłożyć na niego masę krówkową. Na wierzch wysypać podprażone orzechy laskowe.
Bardzo ciekawy przepis.Ciasto wyszło bardzo apetyczne;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasto faktycznie jest pyszne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom krówkowo-orzechowych smaków :)
UsuńCiasto całkowicie trafia w mój gust, kawałek zabieram na wynos;)
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest przepyszne!.
OdpowiedzUsuńOjej jakie piękne to ciacho! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńojej, wciągnęłabym bez zastanawiania:))
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania! Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje, jest wysokie i napewno słodkie, ale od czasu do czasu można zaszaleć.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że coraz częściej piszesz na blogu:)
Apetyczne ciacho :) Takiego jeszcze nie jadłam :) Zapraszam też do siebie http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuńkażdy pisze jakie piękne ciasto, niech ktoś napisze czy piekł to ciasto.
OdpowiedzUsuńczy do masy można dodać żelatyny
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie ma potrzeby, bo masa z serkiem mascarpone dość dobrze się trzyma.
OdpowiedzUsuńSprawdzę przepis!
OdpowiedzUsuń