wtorek, 26 maja 2015

Orzechowa krówka

Jest to zmodyfikowany przepis na Krówkę. Pomysł na blat orzechowy zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki. Ciasto dobrze się prezentuje. Przy tak dużej ilości masy, jak podana w przepisie, wychodzi dość wysokie i przez to nieco źle się kroi. Spokojnie można więc zmniejszyć ilość użytej śmietany do 0,5 litra. Smakuje świetnie!




Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła orzechowego (dostępne w sklepie Skworcu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić na 2 części, schłodzić przez ok. 15 min w lodówce. Pierwszą część rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min (do złotego koloru). Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Placki wystudzić.

Biszkopt orzechowy:


  • 70 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 75 g cukru
  • 100 g orzechów zmielonych na mąkę (użyłam włoskich, mogą być laskowe) 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mocnej, zimnej kawy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić z solą na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać do uzyskania sztywnej piany. Dodać żółtka i ponownie ubić.Dodać kawą i skórką cytrynową, wymieszać. Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką.
Blaszkę (takich samych rozmiarów jak tą, w której piekliśmy miodowe placki) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. 

Masa:

  • 650 ml śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone
  • ziarenka wanilii (z ok 1/4 laski)
  • 2 łyżki cukru pudru (można dać mniej - wg uznania)
Do schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubić. Serek wyłożyć do osobnego pojemnika, dodać ziarenka wanilii i krótko zmiksować. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta należy dodawać powoli po łyżce serka i dalej miksować do wykorzystania serka i uzyskania gładkiej masy (nie wolno miksować zbyt długo).

Na wierzch:

  • 100 g łuskanych orzechów laskowych (dostępnych w sklepie Skworcu
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
Orzechy posiekać nożem i podprażyć krótko na suchej patelni (trzeba mieszać i uważać, żeby się nie przypaliły. Wystudzić.
W blaszce wyłożonej folią aluminiową i papierem do pieczenia umieścić pierwszy placek miodowy. Wyłożyć na niego 1/2 masy śmietanowej, wyrównać i przykryć orzechowym biszkoptem. Wyłożyć pozostałą 1/2 ubitej śmietany i przykryć drugim miodowym plackiem. Wyłożyć na niego masę krówkową. Na wierzch wysypać podprażone orzechy laskowe.


 

13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis.Ciasto wyszło bardzo apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto faktycznie jest pyszne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom krówkowo-orzechowych smaków :)

      Usuń
  2. Ciasto całkowicie trafia w mój gust, kawałek zabieram na wynos;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej jakie piękne to ciacho! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, wciągnęłabym bez zastanawiania:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję do wypróbowania! Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się prezentuje, jest wysokie i napewno słodkie, ale od czasu do czasu można zaszaleć.
    Bardzo się cieszę, że coraz częściej piszesz na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne ciacho :) Takiego jeszcze nie jadłam :) Zapraszam też do siebie http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  8. każdy pisze jakie piękne ciasto, niech ktoś napisze czy piekł to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  9. Można, ale nie ma potrzeby, bo masa z serkiem mascarpone dość dobrze się trzyma.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...