poniedziałek, 7 października 2013

Ucierane ciasto migdałowo-waniliowe ze śliwkami

Przepis na zwykłe ucierane ciasto wzbogaciłam o tarte migdały Back Mit oraz o ziarenka wanilii. Jeśli macie ochotę na ciasto ze śliwkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!:)



Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (użyłam oleju Rapso)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki tartych migdałów Back Mit
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii
  • na posypkę: 1 łyżka cukru trzcinowego + 1 łyżka tartych migdałów Back Mit
  • śliwki

Jajka ubić z cukrem na gęstą, lekko białą pianę. Dodać olej, zmiksować. Dodać sodę, proszek, ziarenka wanilii, 2 łyżki tartych migdałów oraz przesianą mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto przelać do foremki (moja blaszka miała wymiary 28.5cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta wyrównać. Na wierzchu gęsto ułożyć połówki umytych i wypestkowanych śliwek (skórką ku dołowi). Cukier trzcinowy wymieszać z tartymi migdałami i powstałą mieszaniną równomiernie posypać wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 min (do suchego patyczka).

Smacznego!

Przypominam o trwającym do jutra KONKURSIE.

4 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...