wtorek, 15 października 2013

Słodkie drożdżówki z makiem

Przepis na te drożdżówki znalazłam na stronie Moje Wypieki. Pokombinowałam trochę z nadzieniem i wyszły mi naprawdę smaczne bułeczki. Użyłam do nich maku oraz bakalii, które otrzymałam do testowania od Świadomego Odżywiania. Przyznam, że mak mielony Back Mit jest idealny - wygodny do użycia w suchej formie, wystarczy dodać ciepłe mleko i mamy masę makową.



Składniki (na około  12 drożdżówek):
  • 75 g  masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50o g mąki pszennej 
Na masę makową:
  • 1 opakowanie (200 g) mielonego maku Back Mit
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka
  • szczypta cynamonu
  • 60 g tartych orzechów włoskich Back Mit
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej Gold Pack
  • 50 g rodzynek Kresto 
  • kropla olejku migdałowego 
  • 1 łyżka masła

Przygotować ciasto: masło roztopić i ostudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać roztopione masło, mleko z drożdżami oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godz).

Przygotować nadzienie: W garnku zagotować mleko z masłem i cukrem. Dodać mak oraz pozostałe składniki, dobrze wymieszać i krótko razem podgrzewać. Przed wyłożeniem na ciasto masę należy ostudzić.

Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry (można zrobić to dość mocno - ja nacisnęłam je delikatnie i wyszły trochę za wysokie). Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia,na ok. 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec ok. 10-12 minut.



12 komentarzy:

  1. śliczne, pyszniutkie drożdżóweczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham drożdżówki z makiem! Aż mnie naszła ochota...

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, ale świetne! Zabieram wszystkie kawałki:) Muszę poszukać taki mak;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bułeczki jak malowane! pięknie wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie one rumiane i pełne nadzienia!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jejku, ale apetyczne!! A ja nie mam w domu nic słodkiego:(:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne bułeczki, idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne bułeczki! Takie równiutkie i baaardzo apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności :) robiłam wielokrotnie i uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne.... a ja tak dawno ich nie robiłam ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają jak kupione w cukierni:-) Ale na pewno są o wiele lepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jejku jakie równiutkie jak to zrobiłaś? Piękne

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...