czwartek, 17 października 2013

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i bakaliami

Sposób na pochmurny poranek? Szklanka mleka i kawałek pysznej drożdżówki! Przepis na to ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Moje Wypieki. Wyszło pyszne, puszyste, leciutkie i idealne w smaku. Do jego przygotowania użyłam bakalii Kresto oraz skórek kandyzowanych Gold Pack.

 


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 45 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny Kresto
  • 3 łyżki rodzynek Kresto
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytronu Gold Pack
  • 1 łyżka mieszanki kandyzowanych skórek Gold Pack
Ponadto:
  • 1 jajko, do posmarowania
 Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru i zasypać łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawić na ok. 8-10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ciasto będzie dość rzadkie). Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (ja piekłam w formie o wymiarach 28.5cm x 24cm), wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Ciasto posmarowane jajkiem i posypane kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.

Smacznego! 

21 komentarzy:

  1. a jaka kruszonka MMM takie ciacho mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nic tak nie smakuje jak świeży placek drożdżowy:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Od samego patrzenia na pyszną drożdżówkę humor mi się zdecydowanie poprawia :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świeżutka, cieplutka drożdżówka jest rewelacyjna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo kruszona to to co lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, jak najwięcej tej kruszonki :). Pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kusisz!!! Zabieram do kawy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z moich ulubionych ciast. Twoje wyszła piękne, i tyle bakali fajnych dałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm! Zaaakochana w drożdżowym <3 wiedziałaś jak trafić w moje gusta <3 cuuudo! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pyszności. Podbieram kawałek tego fantastycznego ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności! Drożdżowe dobre na wszystko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyszła rewelacyjnie, do takiej drożdżówki kubek kakao i niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak! badz tez szklanka kakao!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ile ja bym dała za maleńki kawałeczek tego pysznego ciasta:) obłędnie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Och taka drożdżówka do mleka marzenie ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj poskubałabym tej kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie drożdżowe z bakaliami musiało smakować pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie za dużo tych drożdży?! Powinno być chyba 12g????? !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, faktycznie do przepisu wkradł się błąd. Już poprawiłam.

      Usuń
  19. Ostatnio moje dziecko zażyczyło sobie, żeby mamusia zrobiła drożdżówkę. Oczywiście zamarłam - nigdy nie lubiłam przygotowywać drożdżowych ciast, chlebów, bułek itp. Ale cóż podjęłam rękawicę i skorzystałam z tego przepisu. Polecam każdemu. Drożdżówka fajna. Dziecku smakowało więc jest sukces.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...