wtorek, 5 listopada 2013

Dressing jogurtowo-czosnkowy z olejem ze słonecznika

Dzięki firmie Zielony Nurt otrzymałam do wypróbowania olej ze słonecznika. Jest to olej nieoczyszczony, niefiltrowany, tłoczony na zimno. Po otwarciu buteleczki czuć charakterystyczny zapach słonecznika. Jest bardzo smaczny, z pewnością posmakuje wszystkim, którzy lubią słonecznik:)  Tego oleju nie należy podgrzewać do temperatury 100 stopni, przede wszystkim nadaje się więc do sałatek. Na początek z jego udziałem postanowiłam zrobić dressing do sałaty lodowej. Olej ze słonecznika sprawia, że ma niepowtarzalny, słonecznikowy smak :)



Składniki:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 czubata łyżeczka jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Ząbek czosnku zetrzeć na drobnej tarce i umieścić w specjalnym shakerze lub słoiczku, dodać sok z cytryny, olej, jogurt i przyprawy, shaker (słoiczek) zamknąć lub zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż do połączenia wszystkich składników. Otrzymanym dressingiem polać porwane liście umytej i osuszonej 1/2 główki sałaty lodowej.


Zapraszam na stronę firmy ZIelony Nurt: http://zielonynurt.pl/pl/index

7 komentarzy:

  1. jaka fajna nowa odsłona bloga :))))), i nowa nazwa :). bardzo lubię takie dressingi, robię w różnych wersjach, z octem winnym, cytryną, musztardą z jogurtem lub bez, różnie. bardzo lubię z dodatkiem świeżych ziół, świeżą zieloną natkę pietruszki w dressingach uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię ten olej i dodaję do każdej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie dressingi :) świetnie się sprawdzają do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się ciekawie, wypróbuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy dressing, wypróbuję do sałatki na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny taki sosik do lekkiej sałatki!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...