Dzięki firmie Zielony Nurt otrzymałam do wypróbowania olej ze słonecznika. Jest to olej nieoczyszczony, niefiltrowany, tłoczony na zimno. Po otwarciu buteleczki czuć charakterystyczny zapach słonecznika. Jest bardzo smaczny, z pewnością posmakuje wszystkim, którzy lubią słonecznik:) Tego oleju nie należy podgrzewać do temperatury 100 stopni, przede wszystkim nadaje się więc do sałatek. Na początek z jego udziałem postanowiłam zrobić dressing do sałaty lodowej. Olej ze słonecznika sprawia, że ma niepowtarzalny, słonecznikowy smak :)
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 czubata łyżeczka jogurtu greckiego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ząbek czosnku zetrzeć na drobnej tarce i umieścić w specjalnym shakerze lub słoiczku, dodać sok z cytryny, olej, jogurt i przyprawy, shaker (słoiczek) zamknąć lub zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż do połączenia wszystkich składników. Otrzymanym dressingiem polać porwane liście umytej i osuszonej 1/2 główki sałaty lodowej.
Zapraszam na stronę firmy ZIelony Nurt: http://zielonynurt.pl/pl/index
Pyszna sałata do obiadu :)
OdpowiedzUsuńjaka fajna nowa odsłona bloga :))))), i nowa nazwa :). bardzo lubię takie dressingi, robię w różnych wersjach, z octem winnym, cytryną, musztardą z jogurtem lub bez, różnie. bardzo lubię z dodatkiem świeżych ziół, świeżą zieloną natkę pietruszki w dressingach uwielbiam!
OdpowiedzUsuńlubię ten olej i dodaję do każdej sałatki :)
OdpowiedzUsuńlubię takie dressingi :) świetnie się sprawdzają do sałatek :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się ciekawie, wypróbuję przepis;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy dressing, wypróbuję do sałatki na pewno :)
OdpowiedzUsuńFajny taki sosik do lekkiej sałatki!
OdpowiedzUsuń