wtorek, 20 sierpnia 2013

Popękane migdałowe ciasteczka

Przepis na te ciasteczka znalazłam na stronie Sprawdzona Kuchnia. Są pyszne - chrupiące, ale zarazem miękkie w środku. W smaku przypominają Włoskie ciasteczka migdałowe, ale są mniej słodkie. Do ich przygotowania użyłam tartych migdałów Back Mit.

 

Składniki:
  • 1 jajko
  • 150 g tartych migdałów Back Mit
  • 65 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 40 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • kilka łyżek cukru pudru do obtaczania ciastek 

Jajko ubić z cukrem. Do powstałej puszystej masy dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mielone migały, przesianą mąkę oraz masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę można na chwilę (ok. 15-20 min.) włożyć do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa będzie się kleić można zwilżyć dłonie). Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze. Ciastka układać (w odstępach ok. 2 cm od siebie) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Piec ok. 15-20 min. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. 


11 komentarzy:

  1. wyglądają pięknie:) musiały cudownie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam kilka tych pyszności do kawki:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten ich rustykalny wygląd. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pęknięcia wyglądają niezwykle uroczo: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak małe, apetyczne chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam je kiedyś, dobrze, że mi o nich przypomniałaś, pyszne były:)

    OdpowiedzUsuń
  7. musiały być pyszne :) wyglądają słodko!

    OdpowiedzUsuń
  8. ile ciasteczek wychodzi z tego przepisy prosze o szybką odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile dobrze pamiętam, to ok. 20.

      Usuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...