Pyszne chrupiące bułeczki. Odstąpiłam od oryginalnego przepisu używając oleju Rapso zamiast smalcu. Przepis pochodzi z bloga Arabeska Waniliowa.
Składniki:
- opakowanie suszonych drożdży (7g) lub ok. 14 g drożdży świeżych
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżkę oleju Rapso (w przepisie oryginalnym - roztopiony smalec)
- 3 i 1/4 - 4 szkl. mąki pszennej chlebowej
- dodatkowo do posmarowania bułeczek: 1/4 szklanki wody, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
Drożdże rozpuścić je w wodzie, dodać miód. Wymieszać i odstawić na 5-10 min.Następnie dodać olej, sól oraz 2 i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Prawdopodobnie w sumie wystarczy 3 i 1/4 szkl. mąki, gdyby jednak była potrzeba można zwiększyć jej ilość. Wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką przez 10-20 min. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Po tym czasie odgazować (uderzając pięścią) i podzielić na 10 -12 części.Z każdej części uformować kulki i odstawić je na 10 min. Po tym czasie z każdej kulki uformować okrągłą lub owalną bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie zrobić glazurę: mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie i podgrzewać, aż zrobi się "kisiel". Wyrośnięte bułki ponacinać. Posmarować wyrośnięte bułeczki i ponacinać je ostrym nożem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC, przez około
30-35 minut.
ale pięknie Ci wyrosły! :)
OdpowiedzUsuńPiękne, puszyste bułeczki, mniam! :)
OdpowiedzUsuńjakie ładne i kształtne:)
OdpowiedzUsuńno i super, lubie domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe pieczywo, więc te bułki na pewno upiekę :)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie ci wyszły, jak z piekarni, napatrzeć się nie mogę;):) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie! I bosko wyrosły, koniecznie muszę wypróbować!:)
OdpowiedzUsuńIdealne bułeczki na śniadanko i nie tylko :) chętnie mimo późnej pory bym taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Ładniejsze niż sklepowe! Idealnie uformowane i wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńjakie idealne :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywko-zawsze jestem na tak:-)
OdpowiedzUsuńPięknie i bardzo smakowicie wyglądają, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprezentują się rewelacyjnie:) jestem zachwycona:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne maleństwa! Uwielbiam świeże, domowe bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńPiekne!
OdpowiedzUsuń