wtorek, 27 sierpnia 2013

Kokosowe ciasteczka z melasą

Od dawna miałam ochotę na ciasteczka z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Ponieważ nie znalazłam żadnego przepisu, który by mi całkowicie odpowiadał, postanowiłam poeksperymentować i stworzyłam takie oto ciastka. Przy ich robieniu miałam ochotę zjeść surowe ciasto wprost z miski, bo tak pięknie pachniało melasą i miało kolor toffi. Do ich wykonania wykorzystałam melasę ze sklepu Kuchnie Świata.



Składniki (na ok 24 ciastka):
  • 1 jajko
  • 5 łyżek* cukru
  • 60 g miękkiego masła
    3 łyżki melasy z trzciny cukrowej
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • dodatkowo: ok. 4 łyżki wiórków kokosowych do obtaczania ciastek

Jajko utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło. Miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać melasę, zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki, zmiksować. Jeśli jest taka potrzeba, ciasto wyrobić ostatecznie łyżką lub rękami, aż będzie gładkie. Wstawić do lodówki na ok. 30 min (ja włożyłam do zamrażarki na 15 min), aby łatwiej było formować ciastka. Po wyjęciu z lodówki masę nabierać łyżką i toczyć w zwilżonych dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki układać w sporych (ok. 2 cm) odstępach od siebie. Moje ciasteczka z tej porcji zmieściły się na jednej blaszce z piekarnika.

Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 13-14 min. Następnie ciastka wyjąć i ostudzić na kratce.

Smacznego!

* podane w przepisie łyżki cukru i melasy to łyżki pełne, ale nie czubate.


Przepis dostępny także na portalu Przepis Na Kobietę: http://przepis-na-kobiete.pl/Artyku%C5%82y/420/kokosowe-ciasteczka-z-melas

 

9 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...