Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, który stanowi dla mnie niewyczerpane źródło ciasteczkowo-bułeczkowych inspiracji:) Te ciasteczka są niesamowicie aromatyczne i chrupiące. Po ich spróbowaniu stwierdziłam, że wpisują się do pierwszej piątki moich ulubionych ciastek:) Najlepiej upiec je zgodnie z przepisem, dodając właśnie orzechy pecan (ponieważ są one wyjątkowo miękkie). Ten przepis naprawdę warto wypróbować!:) Z podanych proporcji wychodzi mnóstwo ciastek (ponad 2 blachy), więc jeśli macie ochotę, to możecie zrobić ciastka z połowy porcji (można wtedy użyć żółtka z małego jajka).
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże żółtko
- 2 łyżki syropu klonowego (do kupienia w sklepie Skworcu)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (do kupienia w sklepie Skworcu)
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki grubo pokrojonych orzechów pecan (do kupienia w sklepie Skworcu)
Masło utrzeć mikserem, aż do momentu gdy będzie białe i puszyste. Dodać cukier i dalej ucierać.
W osobnej, małej miseczce lekko
rozbełtać żółtko, dodać syrop klonowy i ekstrakt. Ciągle ucierając, wlać
powoli do masy. Następnie łyżką wmieszać do masy orzechy i mąkę.
Ciasto
podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
przynajmniej 2 godziny. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed planowanym
wałkowaniem.
Piekarnik rozgrzać do 165ºC. Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 4 mm) i wycinać małe 5
cm kółeczka lub inne kształty. Układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut (mają być lekko złote).
Przepis - cudo:)
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka :) porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńOrzechów pecan jeszcze nie jadłam, ciasteczka pyszne takie uwielbiam, z syropem klonowym to dopiero są dobre :-)
OdpowiedzUsuńJa też nie jadłam takich orzechów, ale ciasteczka z orzechami (innymi) owszem tak, więc pewnie ten Twój przepis też kiedyś wypróbuję, bo lubię kruche ciastko do szklanki mleka
OdpowiedzUsuńIdealne ciasteczka... Mmmm porywam kilka na drugie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię klonowy!
OdpowiedzUsuńTo prawie świąteczne!
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka,przyznam że nie robiłam jeszcze z tymi orzeszkami wypieków,muszę to nadrobić
OdpowiedzUsuńNo proszę, aż czuć ich aromat:)
OdpowiedzUsuń