wtorek, 2 kwietnia 2013

Włoskie ciasteczka migdałowe

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Do zrobienia ciasteczek użyłam blanszowanych migdałów ze sklepu Skworcu, które zmieliłam. Jeśli nie macie dostępu do gotowych, zmielonych na mąkę migdałów to polecam zastosowanie właśnie takich blanszowanych. Skórka migdałowa nadałaby ciastkom goryczy, a samodzielnie obieranie 300g migdałów byłoby męczące:) Część migdałów zastąpiłam zmielonymi orzechami laskowymi. Ciasteczka wyszły pyszne, ale bardzo słodkie. Zrobiłam je z myślą, aby nadziać je lemon curd i był to dobry pomysł. Jeśli zamiast lemon curd chcecie użyć np. słodkiej marmolady, to można pomyśleć nad zmniejszeniem ilości cukru.


Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
  • 3 białka
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 300 g cukru pudru do ciasta
  • cukier puder do obtoczenia ciastek
  • 1 łyżka miodu lub golden syrupu (użyłam syropu klonowego ze sklepu Skworcu)
  • nadzienie, np. lemon curd, marmolada, konfitury, nutella itp.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na gęstą masę. Naczynie przykryć folią spożywczą, umieścić w lodówce na ok. 30-50 min.

Po tym czasie masę wyjąć z lodówki, formować z ciasta nieduże kulki (wielkości małego orzecha włoskiego - aby ciasteczka ładnie wyszły kulki nie mogą być za duże) i obtaczać je w cukrze pudrze. Ciasteczka  układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachowywać odstępy - ciastka urosną. Lekko spłaszczyć np. łyżką. Końcem drewnianej łyżki robić wgłębienia w ciastkach. Dołeczki można wypełniać  niedużą ilością nadzienia przed pieczeniem, ale ja napełniłam je po upieczeniu, kiedy były jeszcze ciepłe.

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temp.180 stopni przez ok. 15 minut. Studzić na kratce.

 

10 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...