Przepis na te ciasteczka znalazłam na stronie Sprawdzona Kuchnia. Są pyszne - chrupiące, ale zarazem miękkie w środku. W smaku przypominają Włoskie ciasteczka migdałowe, ale są mniej słodkie. Do ich przygotowania użyłam tartych migdałów Back Mit.
Składniki:
- 1 jajko
- 150 g tartych migdałów Back Mit
- 65 g cukru pudru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 40 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miękkiego masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- kilka łyżek cukru pudru do obtaczania ciastek
Jajko ubić z cukrem. Do powstałej puszystej masy dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mielone migały, przesianą mąkę oraz masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę można na chwilę (ok. 15-20 min.) włożyć do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa będzie się kleić można zwilżyć dłonie). Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze. Ciastka układać (w odstępach ok. 2 cm od siebie) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Piec ok. 15-20 min. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
wyglądają pięknie:) musiały cudownie smakować:)
OdpowiedzUsuńMigdałowy zawrót głowy! :)
OdpowiedzUsuńPorywam kilka tych pyszności do kawki:)!
OdpowiedzUsuńŚlicznie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten ich rustykalny wygląd. :)
OdpowiedzUsuńTe pęknięcia wyglądają niezwykle uroczo: )
OdpowiedzUsuńWyglądają jak małe, apetyczne chlebki :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś, dobrze, że mi o nich przypomniałaś, pyszne były:)
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne :) wyglądają słodko!
OdpowiedzUsuńile ciasteczek wychodzi z tego przepisy prosze o szybką odpowiedz
OdpowiedzUsuńO ile dobrze pamiętam, to ok. 20.
Usuń