poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Orzechowe ciasto z cukinią

Taki intrygujący przepis pochodzi z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz", a znalazłam go na Mirabelkowym blogu i podaję zgodnie z podanymi tam proporcjami. W oryginale był jeszcze dodatek cynamonu - ja go pominęłam. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne dzięki cukinii. Do ciasta użyłam oleju rzepakowego Rapso oraz Tartych orzechów włoskich Back Mit, które otrzymałam do przetestowania od Świadomego odżywiania. Oprócz tych produktów w paczce znalazłam mnóstwo innych pyszności, wprost wymarzonych dodatków do domowych wypieków. W ciągu najbliższych dni zaprezentuję  nowe przepisy z ich udziałem. 


Składniki:
  • 260g cukinii
  • 2 jajka
  • 230g cukru
  • 1/2 szklanki oleju Rapso
  • 65g tartych orzechów włoskich Back Mit
  • 280g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 i 3/4 łyżeczki)
  • mała szczypta sody
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

Cukinię umyć, obrać (tylko jeśli jest duża i ma twardą skórkę, jeśli jest to młoda cukinia, to nie trzeba jej obierać). Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (w cienkie wiórki) i odstawić, żeby puściła sok. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i tartymi orzechami.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy powstanie puszysta masa należy stopniowo, cały czas miksując, dodawać na zmianę po małej porcji oleju i mąki.Cukinię odcisnąć w rękach z soku i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać łyżką. 

Ciasto przelać do formy (o wymiarach ok. 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie tworzyło niezbyt grubą warstwę, ale nie należy się tym przejmować - sporo wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut (ja piekłam ok. 40 min.) w temperaturze 180 stopni. 

Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać tartymi orzechami. Ja zrobiłam polewę wg przepisu do tego ciasta.

Smacznego:) 



 

            Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss

11 komentarzy:

  1. ciasto wygląda bardzo apetycznie:) z orzeszkami na pewno jest smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, bardzo apetyczne ciasto i sądzę, że ciekawe w smaku !
    Pozdrawiam
    http:://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z cukinią jest następne w kolejce do zrobienia...po marchewkowym, dyniowym i buraczkowym :)! Twoje wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam ciasta z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z cukinią, ciasto na 5 :-) i orzechy do tego cudo

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie dodawałam cukini... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadlam ciasta z cukinią i ciągle się przymierzam:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O orzechowe z cukinią :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super:) Nie dodawałam jeszcze do ciasta z cukinią orzechów, ale widzę, że się opłaca:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię ciasta z cukinią :)
    są pyszne :)
    Dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...