wtorek, 2 czerwca 2015

Cebularze i recenzja noży Victorinox

Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszne cebularze (cebulaki). Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w "obróbce". Trudniejszym etapem w ich przygotowaniu może być jedynie obieranie i krojenie cebuli - ale tu przyszły mi z pomocą noże Victorinox, których opis znajdziecie pod przepisem. Mój przepis zawiera zwiększoną ilość cebuli :)


Cebularze (12 sztuk)


Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej (typ 480) 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko

Farsz:
  • ok. 10-12 średnich cebul 
  • olej do smażenia (ok. 2 łyżki)
  • przyprawy (sól, cukier, kminek mielony, pieprz, majeranek)
  • 2 łyżki startego sera
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • mleko do smarowania



Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać do miski. Dodać jajko i olej. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

W tym czasie przygotować farsz. Cebule obrać i pokroić (np. w półtalarki). Pokrojoną cebulę posypać szczyptą cukru i dusić na oleju aż do miękkości (najprawdopodobniej trzeba podzielić ją na pół i smażyć 2 porcje osobno lub jedna po drugiej, aby cebula zmieściła się na patelni). Pod koniec duszenia doprawić ją do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Przełożyć do miski i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać łyżkę jogurtu lub śmietany i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie w każdej kulce należy zrobić spore wgłębienie (np. kilkakrotnie przycisnąć denkiem szklanki - tak, aby powstało wgłębienie i zgrabny rancik dookoła). Do każdego wgłębienia nałożyć farsz. Odstawić bułeczki na 5-8 min. Następnie rancik ciasta dookoła farszu posmarować mlekiem. Cebularze włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni przez ok 25 min. Na ok. 7 min przed końcem pieczenia środek każdej bułeczki posypać tartym serem i ponownie umieścić w piekarniku.

 
 


Noże Victorinox 


W ostatnim tygodniu miałam możliwość dwa przetestować noże Victorinox, dostępne w ostry-sklep.pl:
- Nóż kuchenny wielofunkcyjny Victorinox 5.0833
- Nóż do obierania Victorinox 5.0703

Te z wyglądu niepozorne noże, tzw. pikutki, okazały się być bardzo przydatne. 

Nóż kuchenny wielofunkcyjny Victorinox 5.0833 posiada ostrze ze stali nierdzewnej o długości 10,5 cm. Jego koniec jest zaookrąglony. 

Zgodnie z opisem na stronie sklepu, jest on przeznaczony do drobnych prac kuchennych. Muszę przyznać, że świetnie się sprawdza przy krojeniu warzyw - bardzo dobrze sprawdził się przy sporej ilości cebuli, wymienionej w powyższym przepisie. Jest niesamowicie ostry. Jego ostrze jest ząbkowane i dobrze sprawdza się również przy krojeniu pieczywa.

Kolejnym zachęcającym czynnikiem jest jego niezbyt wysoka cena. Przy zakupie można wybrać jeden z siedmiu dostępnych kolorów.


Nóż do obierania Victorinox 5.0703 wygląda bardzo podobnie, jednak posiada proste, zakończone ostro ostrze (10 cm). Dobrze radzi sobie z obieraniem warzyw i owoców, ale używałam go także do krojenia. Jest bardzo ostry, dlatego przy użytkowaniu należy uważać na palce.

Zaskoczyło mnie to, że takie przydatne i ostre noże można kupić w tak przystępnej cenie. Są bardzo poręczne, dobrze leżą w dłoni. Jedynie materiał z którego wykonana jest rękojeść nożyków (polipropylen) nie przypadł mi do gustu. Jednak ostrza są porządnie osadzone i wygląda na to, że noże posłużą przez długi czas.
 

9 komentarzy:

  1. Piękne cebularze, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebularze pycha :) a dobre noże w kuchni to podstawa...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłyśmy cebularzy a bardzo jesteśmy ciekawe ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cebularze są pyszne, szczególnie te domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cebularze, twoje wyglądają wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! Wyglądają kusząco! Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, cebularz jest naszą, polską wersją pizzy. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...