Pyszne, miękkie ciasteczka! Mąka z amarantusa nadaje im wyjątkowego smaku. Polecam!
Składniki (na ok. 28 ciasteczek):
- 100 g płatków owsianych
- 70 g mąki z amarantusa
- 60 g mąki ryżowej
- 115 g cukru
- 25 g otrębów owsianych (najlepiej bardzo drobnych)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g masła
- 2 jajka
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto umieścić w lodówce na 2 godziny.
Po tym czasie ze schłodzonego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej będzie rozłożyć je na dwie blaszki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 15 min, na złoty kolor.
Mąka z amarantusa dostępna jest w sklepie Naturalne Zdrowie:
Ciasteczka widać udane i bardzo apetyczne;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te ciasteczka :-) lubię takie zdrowe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym je pochrupała :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa ich smaku. Wstyd się przyznać ale nigdy jeszcze nie używałam mąki amarantusowej.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakują bo wyglądają idealnie do herbatki ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, dopaść mąki z amarantusa muszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń