sobota, 6 czerwca 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Ten świetny przepis znalazłam na blogu Dusiowa kuchnia. Jest idealne - kwaśny rabarbar bardzo dobrze komponuje się z budyniową pianką i przepysznym kruchym ciastem. Dla mnie to zdecydowany faworyt wśród wypieków z rabarbarem :)


Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki (typ 450)
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki masło oraz pozostałe składniki.Wymieszać i zagnieść ciasto (jeśli będzie za mało wilgotne można dodać ok. 1 łyżki wody).
Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 60% i 40%/. Umieścić je w osobnych woreczkach i włożyć do zamrażarki na 20min. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć i zetrzeć na dno formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp. 190stopni  przez ok. 15 min.Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować piankę.

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 500g rabarbaru


Rabarbar umyć, pozbawić cienkiej skórki i pokroić na małe kawałki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania należy stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy i dalej  ubijać na wysokich obrotach. Wsypać 2 zawartość dwóch torebek proszku budyniowego i zmiksować. Wlać olej i zmiksować do połączenia składników.


Na podpieczony spód wylać masę budyniową i wyrównać szpatułką. Rozłożyć rabarbar, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w 190st.C przez ok.30min.


10 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne widać ciasto.Z rabarbarem można szaleć i wykorzystywać go właśnie do ciast w tym również z kremami i budyniem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho :-) mniam. Porywam sobie kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, bardzo lubię kwaśny rabarbar w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piecze mi się kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam i jest bardzo dobre i kruche,zrobie je tez z innymi owocami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Mam w planach jeszcze zrobić to ciasto w wersji z truskawkami :)

      Usuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...