Ten świetny przepis znalazłam na blogu Dusiowa kuchnia. Jest idealne - kwaśny rabarbar bardzo dobrze komponuje się z budyniową pianką i przepysznym kruchym ciastem. Dla mnie to zdecydowany faworyt wśród wypieków z rabarbarem :)
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki (typ 450)
- 250g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki masło oraz pozostałe składniki.Wymieszać i zagnieść ciasto (jeśli będzie za mało wilgotne można dodać ok. 1 łyżki wody).
Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 60% i 40%/. Umieścić je w osobnych woreczkach i włożyć do zamrażarki na 20min. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć i zetrzeć na dno formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp. 190stopni przez ok. 15 min.Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować piankę.
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 500g rabarbaru
Rabarbar umyć, pozbawić cienkiej skórki i pokroić na małe kawałki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania należy stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijać na wysokich obrotach. Wsypać 2 zawartość dwóch torebek proszku budyniowego i zmiksować. Wlać olej i zmiksować do połączenia składników.
Na podpieczony spód wylać masę budyniową i wyrównać szpatułką. Rozłożyć rabarbar, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w 190st.C przez ok.30min.
Bardzo smaczne widać ciasto.Z rabarbarem można szaleć i wykorzystywać go właśnie do ciast w tym również z kremami i budyniem;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-) mniam. Porywam sobie kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię kwaśny rabarbar w cieście :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, świetne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piecze mi się kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pyszne :)
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńRobilam i jest bardzo dobre i kruche,zrobie je tez z innymi owocami
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńCieszę się, że smakowało! Mam w planach jeszcze zrobić to ciasto w wersji z truskawkami :)
Usuń