sobota, 27 czerwca 2015

Warzywne szaszłyki w indyjskim cieście

Mąka z ciecierzycy świetnie komponuje się z warzywami - jeśli nigdy nie jedliście, to koniecznie spróbujcie Pakory z kalafiora (obgotowane różyczki kalafiora maczane w cieście z mąki z ciecierzycy i smażone na głębokim tłuszczu)! Tym razem wykorzystałam ją do zrobienia warzywnych szaszłyków. Pomimo braku mięsa są pyszne i sycące. Szaszłyki z poniższego przepisu zaspokoją apetyt kilku głodnych osób :) Przepis pochodzi ze strony Paleta Smaku.


Składniki:
  • warzywa: 1/2 czerwonej papryki, 1 duża cebula, 4 większe pieczarki, 1/2 kalafiora, 1/2 niewielkiego brokuła
  • 3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka łagodnej pasty curry
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chilii
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej (lub trzy starte ząbki czosnku + 1/2 łyżeczki soli)
  • sok z 1/4 limonki

Mąkę z ciecierzycy wymieszać z przyprawami, dodać jogurt, pastę czosnkową i pastę curry oraz sok z limonki. Wymieszać. 
Przygotować warzywa: kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 2 minut. Paprykę pokroić w większą kostkę. Obraną cebulę oraz pieczarki pokroić np. w ćwiartki.
Wszystkie kawałki warzyw obtoczyć w cieście i nadziewać w dowolnej konfiguracji na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układać na posmarowanym olejem papierze do pieczenia umieszczonym na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 30-40 min aż szaszłyki będą odpowiednio przyrumienione. W połowie pieczenia należy obrócić każdego szaszłyka na drugą stronę i włączyć funkcję termoobiegu.

 
Do wykonania szaszłyków użyłam mąki z ciecierzycy dostępnej w sklepie Naturalne Zdrowie:

Namaste - zakochaj się w Indiach 2015

5 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...