poniedziałek, 22 czerwca 2015

Ciasteczka z ziarnami

Pyszne, chrupiące ciasteczka. Dodatek ziaren (szczególnie słonecznika) nadaje im przyjemny smak. Do ich zrobienia użyłam mieszanki Migdałowy Przylądek Ziarenkowo, w skład której wchodzą: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe. Przepis zaczerpnęłam z książki "Przepisy na cały rok".



Składniki:
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 3/4 szklanki pszennej tortowej
  • gałka muszkatołowa mielona - na czubku noża
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g ziaren Migdałowy Przylądek


Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz ziarna i starannie wymieszać, aż do powstania dość miękkiego ciasta. 
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko należy delikatnie spłaszczyć oraz posypać odrobiną cukru. Wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 12-15 min.


6 komentarzy:

  1. Lubię ciastka z wszelkimi ziarnami.Pycha;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciastka do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, cudownie chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam piec ciasteczka i nigdy nie przepuszczę nowego przepisu :). Ostatnio robiłam po raz pierwszy czekoladowe markizy z kremem, wg wedlowskiego przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ciastka bardzo mi posmakowały. Czekolada to jeden z moich ulubionych smakołyków, który służy mi w kuchni jako dodatek do ciast oraz deserów.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...