Pyszne, chrupiące ciasteczka. Dodatek ziaren (szczególnie słonecznika) nadaje im przyjemny smak. Do ich zrobienia użyłam mieszanki Migdałowy Przylądek Ziarenkowo, w skład której wchodzą: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe. Przepis zaczerpnęłam z książki "Przepisy na cały rok".
Składniki:
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 i 3/4 szklanki pszennej tortowej
- gałka muszkatołowa mielona - na czubku noża
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g ziaren Migdałowy Przylądek
Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz ziarna i starannie wymieszać, aż do powstania dość miękkiego ciasta.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko należy delikatnie spłaszczyć oraz posypać odrobiną cukru. Wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 12-15 min.
Wspaniałe te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńFajne do schrupania ;)
OdpowiedzUsuńLubię ciastka z wszelkimi ziarnami.Pycha;))
OdpowiedzUsuńŚwietne ciastka do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńMniam, cudownie chrupiące :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec ciasteczka i nigdy nie przepuszczę nowego przepisu :). Ostatnio robiłam po raz pierwszy czekoladowe markizy z kremem, wg wedlowskiego przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ciastka bardzo mi posmakowały. Czekolada to jeden z moich ulubionych smakołyków, który służy mi w kuchni jako dodatek do ciast oraz deserów.
OdpowiedzUsuń