Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami bardzo dobrym przepisem na bułki. Będą to kolejne bułki o nietypowym kształcie! Przepis znalazłam na stronie Przepis na chleb. Bułki upiekłam z mieszanką Ziarenkowo Słoneczne Pola. W jej skład wchodzą następujące prażone ziarenka: słonecznik, sezam i siemię lniane. Jest to idealny mix do bułeczek! :)
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki letniej wody
- 450 g mąki pszennej (typ 550)
- 150 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
- 1 łyżka soli
- 110 g mieszanki ziaren (u mnie Słoneczne Pola Ziarenkowo)
- 350 g letniej wody (+ ok. 4 dodatkowe łyżki w razie potrzeby)
Do posmarowania i posypania bułek:
- 30 g mąki żytniej (typ 720)
- 30-40 g wody (+ 3-4 dodatkowe łyżki w razie potrzeby)
- 100 g mieszanki ziaren
Drożdże rozpuścić w dwóch łyżkach letniej wody. Do miski przesiać mąki, dodać sól, ziarna i wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże oraz 350 g wody. Wymieszać i zarobić ciasto (jeśli będzie potrzeba należy dolać trochę wody, aby uzyskać spójne i elastyczne ciasto). Wyrobione ciasto umieścić w misce i przykryć ściereczką. Odłożyć na ok 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałeczek o długości ok. 30 cm (najlepiej na stolnicy podsypanej mąką). Wałeczki lekko spłaszczyć, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte placki pociąć ostrym nożem na trójkąty (ma ich być ok.12) i delikatnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ]
Mąkę żytnią wymieszać z wodą do uzyskania półpłynnej papki (gęstość regulować wodą lub mąką). "Papką" smarować bułki przy pomocy pędzelka. Wierzch każdej posmarowanej bułki obsypać mieszanką ziaren. Smarowidło z mąki sprawi, że ziarna będą się trzymać. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 min w temp. 200 stopni.
A ja takich nie mam ,buuu.
OdpowiedzUsuńWspaniałe te bułeczki :-) z chęcią takie upiekę :-)
OdpowiedzUsuńWyszły niesamowite;))
OdpowiedzUsuńCudowne, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńpiękne, pyszne no i najważniejsze że domowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe pieczywo, a te bułki wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułki, a domowe to już w ogóle rewelacja :)
OdpowiedzUsuń