poniedziałek, 29 czerwca 2015

Amarantusowe ciasteczka z płatkami owsianymi

Pyszne, miękkie ciasteczka! Mąka z amarantusa nadaje im wyjątkowego smaku. Polecam!

Składniki (na ok. 28 ciasteczek):
  • 100 g płatków owsianych
  • 70 g mąki z amarantusa
  • 60 g mąki ryżowej
  • 115 g cukru
  • 25 g otrębów owsianych (najlepiej bardzo drobnych)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g masła
  • 2 jajka




Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto umieścić w lodówce na 2 godziny. 

Po tym czasie ze schłodzonego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej będzie rozłożyć je na dwie blaszki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 15 min, na złoty kolor.


Mąka z amarantusa dostępna jest w sklepie Naturalne Zdrowie:

http://www.naturalniezdrowe.com.pl/pl/p/MAKA-Z-AMARANTUSA-500G/307
 

7 komentarzy:

  1. Ciasteczka widać udane i bardzo apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe te ciasteczka :-) lubię takie zdrowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa ich smaku. Wstyd się przyznać ale nigdy jeszcze nie używałam mąki amarantusowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem jak smakują bo wyglądają idealnie do herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja, dopaść mąki z amarantusa muszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...